Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Advancing Net Zero

Advancing Net Zero


anz

Infografika WorldGBC-a predstavlja putove prema zgradama s nultom razinom ugljika 

worldgbcadvancingnetzeroinfographicv1march2018lowres20

World GBC objavilo je novu infografiku koja ističe ključne informacije vezane uz svoj globalni projekt – Advancing Net Zero. Projekt traži 100% zgrada s neto nula emisijama ugljika do 2050. godine. Pokrenut je 2016. godine i već je potaknuo akcije u 15 sudjelujućih GBC-a, kao i obećavajuće uključivanje u temu u ostalim dijelovima mreže.

Naša Teorija promjene (Theory of Change), kako je opisana u izvješću From Thousands to Billions, objavljenom u svibnju 2017., glasi da možemo postići cilj kroz koordinirano djelovanje poslovnog sektora, vlade i nevladinih organizacija. Naši GBC-ovi bili su aktivni u odgovoru na ovaj poziv na djelovanje, razvijajući mehanizme i inicijative za olakšavanje transformacije masovnog tržišta, vodeći put i inspirirajući poslovnu i vladinu zajednicu da ih slijedi.

U sklopu projekta, 11 GBC-a se obvezalo razviti sheme certificiranja za net zero potrošnju energije tijekom 2018./2019., od kojih je 5 već pokrenulo do ožujka 2018. Iako se certifikacija prepoznaje kao važan alat za povećanje svijesti i poticanje prihvaćanja, nisu svi GBC-ji zaduženi za administriranje certifikacijskih shema. Ostali načini djelovanja uključuju suradnju s korporativnim članovima i vladom te razvoj kapaciteta industrije kroz aktivnosti obuke i edukacije.

Uz navedena nastojanja, infografika također uključuje datume ključnih točki razvoja, definiciju WorldGBC-a o zgradama s net zero emisijom ugljika te četiri ključna projektna načela koja osiguravaju usklađenost i zajedničke karakteristike na globalnim tržištima, omogućujući specifične primjene.

Projekt se priprema za vrlo zaposleno i uzbudljivo razdoblje, stoga uskoro očekujte više objava i informacija!

 

Infografike možete preuzeti u verziji niske rezolucije za web ili u visokoj rezoluciji (Dizajnerske datoteke za potrebe prijevoda dostupne su na zahtjev.)​

Ako želite sudjelovati u projektu, molimo vas kontaktirajte voditeljicu projekta Victoriu Kate Burrows.

 

Advancing Net Zero je globalni projekt WorldGBC-a čiji je cilj promovirati i podržati ubrzanje razvoja zgrada s nultom neto emisijom ugljika do 100% do 2050.

This site is registered on wpml.org as a development site.