Hrvatski savjet za zelenu gradnju

O nama

Najveća organizacija u Hrvatskoj i svijetu koja se bavi područjem održive gradnje, infrastrukture i zelene energije

Na globalnoj razini, GBC je Established član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council) i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju (ERN) te se od 2023. pridružuje renomiranim organizacijama – REHVA & CPEA – za jačanje međunarodne suradnje.

 

Poslovna smo mreža najboljih firmi i organizacija koje su predvodnici tranzicije iz tradicionalnog u održivo gospodarstvo.

 

GBC nastoji, prvenstveno svojim članovima, a onda i ostalim relevantnim tržišnim dionicima, edukacijom, umrežavanjem i promocijom pomoći dosegnuti vrhunac na svim poljima u pogledu održivog urbanog načina življenja – od gradnje prema zelenim principima, životnog stila te života općenito.

0
članova iz različitih područja djelatnosti
0
sudionika na različitim eventima

Što radimo

Promociju

predano utječemo na promjenu svijesti društva

Certificiranje

Razvijamo alate za razvoj održive gradnje

Edukaciju

Osnažujemo nositelje promjena za održivu budućnost

Umrežavanje

Povezujemo javni-akademski-realni sektor

Odgovornost

Održivost je nova stvarnost

Kako to radimo?

EDUKACIJOM
GBC uspješno organizira edukacije vezane uz promicanje i implementaciju zelene gradnje za stručnu i opću javnost.
U proteklih deset godina organizirali smo velik broj različitih konferencija, simpozija i edukacija na kojima je sudjelovalo više od 10 000 sudionika.
Kroz sva naša događanja podižemo svijest o relevantnim temama, okupljamo ključne dionike iz svih interdisciplinarnih područja, pružamo edukaciju stručnjacima te stvaramo platformu za razmjenu ideja, znanja i iskustava te služimo kao nacionalna poveznica kreatora politika i čelnika industrije.

 

UMREŽAVANJEM
Povezujemo realni, javni i istraživački sektor putem raznih vrsta susreta dionika sektora zelenog gospodarstva i održive gradnje. Na taj način širimo našu mrežu, stječemo nova znanja i iskustva te kreiramo nove poslovne prilike koje su u skladu s održivim politikama.

 

PROMOCIJOM
GBC, kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, osigurava nacionalnu i svjetsku platformu, kako bi zajedničkim snagama štitili okoliš i smanjivali utjecaj na klimatske promjene.
Kroz mnogobrojne aktivnosti u našoj organizaciji, promičemo rad GBC članova i partnera koji u okviru GBC platforme, zajedno s nama kreiraju nove standarde kojima utječemo na politike i transformiramo tradicionalno gospodarstvo u održivo – gospodarstvo koje živi u skladu s čovjekom.

Gradimo zeleno – bolji svijet
za buduće generacije!

PROJEKTIMA

GBC sudjeluje u velikom broju projekata financiranih iz nacionalnih i EU izvora zadnjih godina, gdje smo se pokazali kao odličan stručni partner. U okviru projekta najčešće sudjelujemo u djelu radnih paketa koji se odnose na komunikaciju i organizaciju raznih događaja – radionica, sastanaka, konferencija i edukacija. Radimo na projektima vezanim uz teme: održive gradnje, strategije obnova, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, zelenih obrazovnih programa, održivog prometa, kružnog gospodarstva, obnovljivih izvora energije, pametnih gradova itd. Više o našim projektima pogledajte ovdje.

 

 

CERTIFICIRANJEM

U opisanim aktivnostima GBC nacionalnim dionicima prenosi novosti, alate i rješenja vezana na zeleniji i održivi izgrađeni okoliš i kroz te aktivnosti se iskristaliziralo da ni zelenost ni održivost ne smiju biti samo pojam, nego da je nužno imati objektivan metodološki okvir za mjerenje, ocjenu i potvrdu (certificiranje) održivosti. Donekle problem definicije održivosti rješavaju dokumenti EU  – EU taksonomija i EU Level(s), ali oni ne daju i metodu potvrde (certificiranja) razine održivosti. DGNB Sustav koji je razvio Njemački savjet za održivu gradnju (DGNB e.V.) osim seta kriterija i pokazatelja koji ocjenjuju održivost u skladu s EU regulativom ima i razrađen sustav akreditacija stručnih osoba koje u dvostupanjskoj kontroli daju objektivnu ocjenu i razinu održivosti izgrađenog okoliša. GBC je nacionalni partner DGNB Sustava za Hrvatsku i aktivno radi na prilagodbi DGNB sustava hrvatskom tržištu i upoznavanju hrvatskog tržišta sa Sustavom.

Operativni tim

Upravni odbor

Upravni odbor sastoji se od 11 članova, od kojih je jedan predsjednik, dva potpredsjednika te jedan rizničar.

Predstavnici članova su iz najznačajnijih poduzeća i institucija čiji je cilj kreirati strategiju organizacije te utjecati na stvaranje novih tržišnih i zakonodavnih prilika za implementaciju zelene i održive gradnje.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju (GBC) i članovi Upravnog odbora imaju odgovornost osigurati da se sve njihove aktivnosti provode prema najvišim profesionalnim standardima i uvažavajući potrebu za osiguranjem dobrobiti za izgrađen okoliš, održivu gradnju, infrastrukturu i mobilnost, kao i cjelokupno svoje članstvo. Od članova Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju ovim kodeksom očekuje se izgradnja pozitivnog ugleda na tržištu za Hrvatski savjet za zelenu gradnju i očuvanje integriteta organizacije i njezinih članova.

Član Upravnog odbora je osoba od najvišeg povjerenja. Njegovo djelovanje u okviru Upravnog odbora može i treba isključivo utjecati na stabilan razvoj organizacije, dobar ugled na tržištu i među dionicima graditeljskog sektora, članovima, sponzorima, medijima i opće javnosti. Slijedom navedenog, članovi Upravnog odbora obvezuju se izbjegavati svako ponašanje, uključivo poslovne procese, koji bi ugrožavali dano povjerenje od strane članova organizacije.

KODEKS PONAŠANJA ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA

 

Sukob interesa
U Upravni odbor GBC-a ne mogu se kandidirati osobe koje su u potencijalnom sukobu interesa:

  • uključeni su u poslovni odnos koji je potencijalna konkurencija Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju
  • sudjeluju u pripremi projekata financiranih iz izvora koji su u fokusu GBC-a i/ili su vezani za djelokrug rada i interesa GBC-a
  • organiziraju ili sudjeluju u organizaciji događanja (konferencije, simpozije, edukacije, treninge i slično) koja su tematski slična ili vezana za djelokrug rada i interesa događanjima u organizaciji GBC-a
 

OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

Svjesni smo da naša uspješnost ovisi o zadovoljstvu svih naših članova, ali i o mjerama koje poduzimamo u pogledu zaštite njihovih prava obzirom na osobne podatke koje nužno prikupljamo i obrađujemo obzirom na svrhu obrada i pozitivne zakonske propise koje primjenjujemo u našem poslovanju.

Stoga je zaštita osobnih podataka svih pojedinaca u svim postupcima koje svakodnevno provodimo radi ispunjavanja naših poslovnih i zakonskih obveza jedna od temeljnih politika i obveza kojih se pridržavamo u svom poslovanju.

Kroz sustavni pristup upravljanju zaštitom osobnih podataka želimo stvoriti sigurno okruženje za sve pojedince koje će našim zaposlenicima, našim članicama i partnerskim udrugama i institucijama, ugovornim partnerima i dobavljačima osigurati privatnost i temeljne slobode i prava u odnosu na osobne podatke.

Donošenjem ove politike i pratećih dokumenata kojima smo regulirali i uveli pravila i odgovornosti, procese, metode, tehnike i alate, obvezali smo sve naše zaposlenike i ostale sudionike u našim poslovnim procesima na primjenu ove politike, načela i propisanih pravila u pogledu zaštite osobnih podataka sa ciljem sustavnog upravljanja i neprekidnog poboljšanja zaštite privatnosti i osobnih podataka.

Provođenje načela i smjernica iz ove politike u GBC-u obavezno je nad cjelokupnim opsegom poslovanja u obradama u kojima se koriste i obrađuju osobni podaci.

Uz ovaj dokument primjenjuju se i drugi interni akti kojima se regulira zaštita osobnih podataka sukladno svrhama obrade i zakonskoj osnovi, a to su: Statut i Pravilnik o Registru članica.

DOKUMENTI

Pravilnik o politici zastite osobnih podataka
Izjava o davanju suglasnosti GDPR
Kodeks ponašanja članova GBC-a

OSTALI VAŽNI DOKUMENTI

Uvid u financijske izvještaje 2022

Upravni odbor

Počasni članovi

Članovi Stručno-znanstvenog vijeća

IME I PREZIMETvrtka
Silvio NovakKnauf Insulation
Tanja HerrFibran
Zoran VeršićArhitektonski fakultet Zagreb
Bojan MilovanovićGrađevinski fakultet Zagreb
Mihaela ZamoloZamolo M
Ivana LajtmanViessmann
Damir BekićGrađevinski fakultet Zagreb
Kemal LojoDanfoss
Romana CvetkoSika Croatia
Edo TurkovićACO Građevinski elementi d.o.o.
Marin KučišALU KÖNIG STAHL d.o.o.
Željka Širanović DOMUS PLUS d.o.o.
Ivana LiposcakECOCORTEC
Vesna BukaricaEnergtski institut Hrvoje Požar
Lovro BauerFABRIKA ARHITEKTI Lovro Bauer
Mladen IlijevićFZOEU
Suzana Babić TkalčevićGTC MATRIX
IME I PREZIMETvrtka
Tea Helman JukićArhitektonski studio Helman i Jukić
Ivica VlahekJUB
Ante GustinSustav javnih bicikala d.o.o.
Ivan LošoncTIPFELER d.o.o.
Antonija MušovićAGC FLAT GLASS
Renata TravljaninReynaers Aluminium
Hrvoje KvasničkaBricmore – Creative property solutions
Miroslav LugarićWILO Hrvatska d.o.o.
Tomislav KamenarićSignify d.o.o.
Goranka Tropčić ZekanKlimaproing
Amel EmkićWienerberger d.o.o.
Vlasta ZankiGeotehnički fakuletet Sveučilišta u Zagrebu
Snježana TuralijaGREENiKA
Marko ZlonogaREGEA
Damir DovićFakultet strojarstva i brodogradnje
Filip StekovićZIP Arhitektonski studio

Strateški i medijski partneri

Green Building Council Croatia – GBC Croatia
Hrvatski savjet za zelenu gradnju – GBC

Adresa: Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
TEL: +385 1 4886 296
E-MAIL: info[at]gbccroatia.org
OIB: 99702507717 /
VAT ID: HR99702507717
MB: 2537907

RAČUN:
IBAN Zagrebačka banka: HR2923600001102306878
SWIFT Zagrebačka banka: ZABAHR2X

 
GBC – Centar za održivu gradnju d.o.o.

Adresa: Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
TEL:
 +385 1 4886 296
E-MAIL: info[at]gbccroatia.org
OIB: 55045241211 / VAT ID: HR55045241211
MB: 5578442

Račun:

IBAN Zagrebačka banka: HR5423600001102995225

This site is registered on wpml.org as a development site.