Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Grad Karlovac

Grad Karlovac


Karlovac je poznat kao grad na četiri rijeke, grad parkova, grad – Zvijezda…
Smješten je na dodiru nizinske i gorske Hrvatske, u “mekom trbuhu” središnjeg dijela domovine između Slovenije na zapadu i Bosne i Hercegovine na istoku. Kao rijetko koji grad u svijetu prostire se na sutoku četiriju rijeka: Kupe, Korane, Dobre i Mrežnice.

 

Razlog za takav smještaj Karlovca bio je vojno-obrambeni pa je i osnovan kao grad – tvrđava 1579. godine. Renesansna šesterokraka jezgra grada s pravilnim geometrijskim rasterom ulica i gradskih blokova, te središnjim trgom vrhunac je tadašnjeg graditeljskog i fortifikacijskog umijeća.

 

Karlovac se nalazi 55 km jugozapadno od Zagreba. Današnje gradsko područje Karlovca zauzima površinu od 402 km2, a sa svojih cca. 60.000 stanovnika spada u srednje velike hrvatske gradove. Klima u Karlovcu je umjereno-kontinentalna sa vrućim ljetima i hladnim zimama sa snijegom. Karlovac je križište najvažnijih prometnica koje povezuju primorsku i panonsku Hrvatsku. Kroz Karlovac prolazi suvremena autocesta koja povezuje Srednju Europu i podunavske zemlje s Jadranskim morem.Grad Karlovac svojim idealnim položajem na raskrižju putova pogodan je za kraći odmor na proputovanju, ali i kao atraktivna destinacija za odmor i zabavu.

 

Posjetite nas i uživajte u zelenim dolinama karlovačke četiri rijeke. Karlovac je nadahnut rijekama, njihovom ljepotom, snagom i kulturno-povijesnim nasljeđem koje im dotiče obale. Na obalama Kupe i Korane odigrali su se najvažniji događaji gradske povijesti, a danas su one pozornice pučkih priredaba i umjetničkih predstava.

 

Prošećite stoljetnim drvoredima našeg zelenog grada. Svakako posjetite Stari grad Dubovac iz 13. stoljeća. U odnosu na urbanu površinu, Karlovac ima najveći udio parkova među gradovima Hrvatske. Prvi nasadi vezani su uz uređenje karlovačke tvrđave, a spominju se 1752. godine. Drvoredi uz nekadašnje tvrđavske grabe (šančeve) čine “zeleni bedem” stare gradske jezgre koji čuva njezin izvorni zvjezdoliki renesansni izgled.

 

Za Karlovac se zna reći da je: grad po mjeri čovjeka. Niti prevelik, niti premalen, bogat starinama, a otvoren suvremenome, prožet kulturom i ispunjen zelenilom i rijekama, blizak metropoli Zagrebu, a ujedno nadomak mora. Savršeno mjesto za skladan život.

 

Adresa: Banjavčićeva 9, 47000 Karlovac
Telefon: +385 47 628 111
Web adresa: karlovac.hr
E-mail adresa: gradonacelnik@karlovac.hr

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368