Hrvatski savjet za zelenu gradnju

#EUCanBeFireSafe – potpišite peticiju!

#EUCanBeFireSafe – potpišite peticiju!


Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.

Naime, u srijedu 13. rujna 2017. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Europski parlament će prvi puta raspravljati o zaštiti od požara u zgradama ponukan nedavnim velikim požarom i tragedijom u Grenfell Toweru u Londonu. I Vijeće i Europska komisija pozvani su na sudjelovanje.

Zaštita od požara važna je za cijelo naše društvo i njegovu  sigurnost. Statistike pokazuju da se svaki dan  u EU dogodi najmanje 5.000 požara od kojih mnogi značajno utječu na zajednicu, obitelji ili poslovanje, često kroz nekoliko godina. A ponekad, kako je slučaj s Grenfellom, i cijeli život.

Požari u zgradama ne utječu samo na žrtve i vatrogasce. Tijekom požara emitiraju se onečišćujući plinovi, zagađuju se vode i mogu ozbiljno utjecati na zdravlje građana. Često se male i srednje velike tvrtke, pa čak i velike korporacije nikada ne oporave od posljedica velikih požara.

U posljednjih nekoliko desetaka godina, požari su se značajno promijenili, razvijaju se brže i postaju opasniji. To je uvelike zbog većeg korištenja zapaljivih materijala u zgradama. Zbog toga se požari razvijaju brže no ikada. Međutim, većina europskih država nije ažurirala protupožarne propise na odgovarajući način kako bi se uskladili s novim građevinskim materijalima na tržištu. Na razini Europske unije, norme za protupožarno ispitivanje i klasifikaciju nisu također ažurirane na odgovarajući način.

EU ima jedinstvenu priliku poboljšati aktualnu situaciju i zajamčiti protupožarnu zaštitu za sve građane u EU. Da bi se to dogodilo, Europski parlament mora zahtijevati najvišu razinu zaštite za građane EU-a.

Tri su područja u kojima se odmah treba nešto poduzeti kako bi se zaštita od požara u zgradama poboljšala za sve građane i spriječila tragedija poput Grenfell Towera:

  1. Zatražiti od Europske komisije da hitno promijeni pristup ispitivanju fasada i ovlasti Europski odbor za normizaciju da razvije jedno usklađeno ispitivanje za fasade tako da se njime ocjenjuje učinkovitost fasada u stvarnim uvjetima i osigura da se ništa ne prepušta slučaju.
  2. Zatražiti od Europske komisije da predloži nove zahtjeve za ispitivanje toksičnosti građevinskih proizvoda i da se ti proizvodi pravilno označe kako bi investitori  i potrošači imali mogućnost informiranog izbora.
  3. U aktualnoj reviziji Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD), ako ste član odbora ITRE, 11. listopada možete glasovati i:
    1. podržati izmjene 7. preambule o protupožarnoj zaštiti
    2. da se protupožarna zaštita doda kao članak u Direktivu (npr. članak 7. stavak 5.)

Više informacija potražite ovdje.

This site is registered on wpml.org as a development site.