Hrvatski savjet za zelenu gradnju

GBC online edukacija: Održivi proizvodi i tehnologije u graditeljstvu, 7. i 8.12.2022.

GBC online edukacija: Održivi proizvodi i tehnologije u graditeljstvu, 7. i 8.12.2022.


Hrvatski savjet za zelenu gradnju priprema dvodnevnu online edukaciju: Održivi proizvodi i tehnologije u graditeljstvu, koja će se održati 7. i 8.12.2022. godine, putem Zoom digitalne platforme.

Na edukaciji će predavati stručnjaci koji će obraditi sljedeće teme:

  • EU i nacionalno zakonodavstvo u području održive gradnje
  • Kružno gospodarstvo i životni ciklus zgrade
  • Propisi i norme u području održive gradnje
  • Novi građevni proizvodi u zgradarstvu
  • Nove tehnologije i inovacije
  • Izvori i uvjeti financiranja održivih projekata
  • Uredba o EU taksonomiji
  • Budućnost izgrađenog okoliša upotrebom naprednih alata i zelenih certifikata – DGNB

  PRIJAVNICA          PROGRAM            CJENIK  

Program se vrednuje s 8 (osam) sati u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja.

Na edukaciji će se prikazati na koji način će se provesti dugoročna strategija obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine.

Dugoročnom strategijom obnove daju se ciljevi, plan i mjere s mjerljivim pokazateljima napretka za dekarbonizaciju fonda zgrada, integralnu obnovu i građenje zgrada gotovo nulte energije, za smanjenje emisija stakleničkih plinova, povećanje udjela obnovljivih izvora, poboljšanje energetske sigurnosti te smanjenje energetskog siromaštva.

Naglasak je i na uvođenju inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva.

Novi europski Bauhaus obogaćuje europski zeleni plan kulturnom i kreativnom dimenzijom te pokazuje kako održive inovacije mogu konkretno pridonijeti pozitivnim iskustvima u našem svakodnevnom životu. To uključuje niz mjera politike i mogućnosti financiranja. Projektom se nastoji ubrzati transformacija raznih gospodarskih sektora među kojima je i građevinarstvo kako bi se svim građanima omogućio pristup robi koja je kružna i s manjim emisijama ugljika.

Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljuje se životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada.

Saznajte više i o PCR – dokumentu koji sadrži pravila za kategorije proizvoda. PCR daje uvjete i smjernice za razvoj EPD-a za određenu kategoriju proizvoda te omogućuje pregled i usporedbu različitih ekoloških svojstava proizvoda među proizvodima u određenoj kategoriji. PCR je standardizirani dokument zaštićen autorskim pravima te sadrži upute za izradu EPD-a za proizvod. PCR pruža upute o tome i kako treba provesti LCA.

DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt. Sustav je usklađen s europskom Uredbom o taksonomiji koja predstavlja klasifikacijski okvir, odnosno kriterije za ocjenu održivosti budućih ekonomskih aktivnosti. To je posebno važno za investitore jer gradnja na takav način predstavlja manji rizik financiranja i nižu kamatu što automatski oslobađa kapital za daljnje investiranje. DGNB sustav također se razlikuje od svih certifikata temeljem procjene životnog ciklusa zgrada koja uzima u obzir fazu planiranja, izgradnje, korištenja te rušenja zgrade (Life cycle assessment – LCA) te temeljem procjene troškova životnog ciklusa (Life cycle cost – LCC).

!NOVOST! – Zoom ima nove uvjete korištenja

Na temelju ispunjene prijavnice, nekoliko dana prije održavanja edukacije poslat ćemo mail gdje ćete morati verificirati Vaše podatke: ime, prezime, e-mail adresa.

Na temelju danih podataka Zoom će vam osigurati pristupne linkove putem kojih ćete se moći spojiti za slušanje edukacije.


 

 

ORGANIZATOR

ZELENI PARTNER

STRUČNI PARTNER

ZLATNI POKROVITELJI

 

GLAVNI INSTITUCIONALNI POKROVITELJ

POKROVITELJI

UZ PODRŠKU


MEDIJSKI POKRIVAJU

This site is registered on wpml.org as a development site.