Hrvatski savjet za zelenu gradnju

GBPRO Modul 9: Green office / Health and Wellbeing / Daylight

GBPRO Modul 9: Green office / Health and Wellbeing / Daylight


Dana 25.05.2017. godine, četvrtak, održava se deveti modul Green Building Professional edukacije 2017 sa početkom u 08:30 sati u HIS-u, Berislavićeva 6, Zagreb pod nazivom: “Green office / Health and Wellbeing / Daylight” na kojem će predavanje održati: dr. sc. Jasna Jelinek, ing.arh., VELUX Hrvatska d.o.o i  doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh., Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Ovaj modul usmjeren je na razumijevanje načina izrade nacrta, izgradnje i upravljanja zelenim radnim i životnim prostorima. U sklopu ovog modula polaznicima će biti predstavljeni ključni parametri o različitim održivim uredskim rješenjima, uključujući razvijanje programa „zelenog ureda“, kao i dobivanje međunarodno priznatih certifikata zelene gradnje za poslovne zgrade. Graditi zeleno znači primijeniti idejna rješenja, arhitektonske oblike, primjenu graditeljskih materijala i tehnologija gradnje koje od svog nastanka do trenutka primjene svojom biti pronose ideju održivog razvoja i skladnog odnosa s prirodnim okolišem. Zeleno graditeljstvo važan je segment održivog, zelenog razvoja Hrvatske. U kontekstu održivog razvoja, zeleno graditeljstvo mora osigurati trajnost, kvalitetu, te ekonomsku, energetsku i ekološku prihvatljivost, čime ono danas postaje prioritet suvremenog graditeljstva. Nadalje, zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala, već pretpostavlja i određenu kulturu života, stanovanja i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem. To je razlog zašto se diljem svijeta promoviraju zelene zgrade, od novih „high-performance“ zgrada do nadogradnji, obnove i urbane transformacije. Stoga je logično donošenje odluka kojima se mogu učiniti poboljšanja i povećati produktivnost. Drugi dio ovog modula usmjeren je na razumijevanje osnovnih elemenata zdrave unutarnje klime kao što su dnevna svjetlost, provjetravanje i svjež zrak, termalna udobnost i potrošnja energije. Dobra unutarnja klima, obilje dnevne svjetlosti i svježeg zraka, glavni su parametri za zdrave domove, urede, vrtiće i škole. U zgradama provodimo 90% vremena – a zrak koji dišemo i dnevno svjetlo kojem smo izloženi imaju veliki utjecaj na naše zdravlje. Posljednjih godina, većina rasprava o održivoj arhitekturi – i o održivosti u cjelini – usmjereno je na energiju, emisije CO2 i učinkovito korištenje materijalnih resursa. To su sve vitalno važna pitanja za naš opstanak na ovom planetu; ali su samo neka od čitavog spektra pitanja s kojima se suočavamo kao ljudska bića koja žive u izgrađenom okolišu. Budući da su zdravlje i dobrobit od najveće važnosti za sve nas, primarni cilj održive arhitekture i urbanih područja trebao bi biti očuvanje zdravlja korisnika zgrada, i to osiguravanjem prirodnih elementa kao što su dnevna svjetlost i svjež zrak u prostoru. U sklopu ovog modula polaznicima će biti predstavljeni ključni parametri o različitim održivim uredskim rješenjima, uključujući razvijanje programa „zelenog ureda“, kao i dobivanje međunarodno priznatih certifikata zelene gradnje za poslovne zgrade. Također, bit će predstavljeno više primjera dobre prakse – obiteljska kuća Sunlighthouse (Austrija), energetska obnova škola Endrup i Langebjerg (Danska) i projekt energetske obnove RenovActive (Belgija).


AGENDA PREDAVANJA 

PRIJAVNICA & CJENIK *za sudionike koje žele slušati pojedinačni modul unutar polugodišnje edukacije


Dr. sc. Jasna Jelinek, ing.arh., unutar tvrtke VELUX Hrvatska d.o.o. radi na razvoju održivog stanovanja u suradnji sa strukovnim udruženjem Active House Alliance, koja komfor i zdravlje korisnika te utjecaj zgrada na okoliš stavlja ravnopravno sa zahtjevima za energetskom učinkovitošću. Važni parametri za postizanje zdrave unutarnje klime unutar zgrada su dnevna svjetlost, svjež zrak i termalna udobnost. To su, uz projekte Model Home 2020, glavne teme redovitih online predavanja (webinara) koje organizira kao predavač u sklopu Stalnog stručnog usavršavanja pri Hrvatskoj komori arhitekata.

Doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh., autor je monografije Miroslav Begović i 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća te koautor knjige Dubrovnik – Centar iza grada. Objavila je više znanstvenih i stručnih radova iz područja povijesti hrvatske arhitekture i urbanizma, te problema stanovanja s težištem na drugoj polovini 20. stoljeća. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić za 2013. godinu. 2004/14. bila je predsjednica Europana Hrvatska, kao i član Izvršnog odbora DAZ-a i član predsjedništva UHA-e 2007/09. Sudjelovala u radu više domaćih i međunarodnih ocjenjivačkih sudova za izradu urbanističko arhitektonskih rješenja. Predaje Kulturu građenja studentima Krajobrazne arhitekture u Zagrebu te kao pozvani predavač na drugim fakultetima i javnim događanjima. Od 2015. DGNB konzultant. Radi u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Edukacija se održava pod pokroviteljstvom:

Partneri stručnog usavršavanja:

Medijski pokrivaju:

This site is registered on wpml.org as a development site.