Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Grad Koprivnica započeo je istraživanje tržišta te poziva poduzeća i pružatelje usluga na sudjelovanje s ciljem da odabere izvođača pilot projekta

Grad Koprivnica započeo je istraživanje tržišta te poziva poduzeća i pružatelje usluga na sudjelovanje s ciljem da odabere izvođača pilot projekta


 

Grad Koprivnica započeo je istraživanje tržišta te poziva poduzeća i pružatelje usluga na sudjelovanje s ciljem da odabere izvođača pilot projekta

 

Grad Koprivnica provodi pilot projekt čiji je cilj isporučiti replikabilno rješenje za vanjsku, unutarnju, energetski učinkovitu i funkcionalnu transformaciju zgrade te će u 2019. godini implementirati osmišljeno rješenje na montažnoj zgradi vrtića u Koprivnici.

Grad je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever krajem 2016. godine započeo s provođenjem međunarodnog EU projekta Prominent MED čiji je cilj provesti projekte cjelovite obnove zgrada u četiri partnerske zemlje (Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj) korištenjem relativno novog postupka javne nabave inovacija. U Hrvatskoj će projekt biti proveden u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica.

No ovaj pilot projekt obuhvaćat će i više od same energetske obnove – istovremeno će biti provedena i unutarnja funkcionalna rekonstrukcija prostora te će Grad na ovaj način 35 godina star montažni objekt i sadržajno unaprijediti. Na taj će način potpuno transformirati stari vrtić, osuvremeniti okruženje za igru i učenje te stvoriti bolje uvjete za skrb i odgoj djece.

Specifični zahtjevi projekta tako su osim energetske obnove prošireni i onima poput dovođenja dnevnog svjetla u unutarnje prostore, vizualnog povezivanja prostorija, uključivanja didaktičkih elemenata u planirana rješenja te korištenja prirodnih, recikliranih i održivih materijala. Iako se radi o montažnom vrtiću, Grad je pomoću tehničkih stručnjaka proveo detaljne preglede zgrade vrtića te proveo konstrukcijska ispitivanja, npr. invazivnu analizu statike zgrade. Pokazalo se da je zgrada pogodna za radove unutarnje i vanjske transformacije.

“Energetske obnove javnih zgrada sve do sada bile su usmjerene većinom na vanjsku obnovu, a unutrašnjost je ostala netaknuta. Naš je cilj da osim energetske obnove među prvima istovremeno provedemo unutarnju rekonstrukciju prostora i time unaprijedimo zgradu u cijelosti.”

Ivan Šimić, ravnatelj REA Sjever

 

Ovaj pilot projekt koncipiran je tako da će poslužiti kao dokaz novog koncepta rekonstrukcije i model za troškovno optimalnu transformaciju svih sličnih zgrada, ne samo montažnih. Gospodarski subjekti imaju priliku kroz suradnju s Gradom osmisliti i/ili testirati novi proizvod ili postupak te kasnije stečeno iskustvo kapitalizirati na tržištu. Kako bi se uvjerio da doista postoje daljnje tržišne prilike, Grad je u suradnji s partnerima proveo prethodno istraživanje veličine potencijalnog tržišta za montažne vrtiće. Uspostavljen je kontakt s predstavnicima 127 gradova u Hrvatskoj, na temelju čega je otkriveno da u Hrvatskoj postoji najmanje 25 montažnih vrtića koji do sada nisu bili obnovljeni. Za rezultate projekta svoj je interes iskazivanjem podrške pokazalo i skoro 60 gradova i općina, koje su vlasnici montažnih i sličnih zgrada javne namjene, te drugi javni poslovni subjekti i fakulteti. Razumljivo je naime očekivati da će biti moguće primijeniti cijelo ili dio prihvaćenog rješenja ne samo na zgradama vrtića već na sličnim prizemnim ili manjim zgradama, kako montažnim tako i zidanim.

Ovaj pilot projekt od potencijalnih dobavljača traži inovativne ideje, rješenja te pristup projektu na način design-&build isporuke. Da bi ustanovio interes potencijalnih dobavljača za ovim projektom, Grad Koprivnica je 20. ožujka na Elektronskom oglasniku javne nabave prvi u Hrvatskoj objavio prethodnu informacijsku obavijest koja najavljuje javnu nabavu inovacija, pojam koji je relativno nov u Hrvatskoj (broj objave 2018/S 0F1-0006875). Istovremeno je pokrenuo i Internet stranicu projekta na adresi https://ppi.koprivnica.hr/. Na Internet stranici svim zainteresiranim gospodarskim subjektima dostupan je tzv. market sounding prospekt, informacije o postupku istraživanja tržišta i kako se uključiti u projekt, a objavljena je i dokumentacija same zgrade.

Grad Koprivnica poziva na iskazivanje interesa sve gospodarske subjekte, a posebno proizvođače i njihove predstavnike, inovatore, izvođače, projektante, arhitekte, edukatore, mala i srednja poduzeća, nevladine i neprofitne organizacije. Treba naglasiti da ovo istraživanje tržišta ne znači da je objavljen postupak nabave, gospodarski subjekti u ovom se postupku ne natječu i neće biti ocjenjivani, već se očekuje da ravnopravno sudjeluju i iskažu svoj interes.

Grad Koprivnica za ovaj projekt ima osigurana sredstva Interreg MED programa i vlastita sredstva u ukupnoj vrijednosti od 2.250.000 kn bez PDV.

Kvalitetu i korist projekta davanjem svoje podrške prepoznali su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska gospodarska komora.

Iskazivanje interesa traje do 17. travnja 2018., a 25. travnja u Zagrebu će u organizaciji HGK biti organizirana radionica. Cilj radionice je da Grad Koprivnica kao naručitelj prisutnim gospodarskim subjektima detaljnije predstavi specifične zahtjeve, svoja očekivanja i postupak javne nabave inovacija te od njih dobije povratne informacije. Na radionici će biti omogućeno i umrežavanje među potencijalnim partnerima.

Gospodarski subjekti mogu se registrirati za obilazak lokacije projekta i radionicu te iskazati svoj interes ispunjavanjem i slanjem Obrasca za iskaz interesa koji se nalazi na stranici projekta.

Grad Koprivnica će pažljivo analizirati dobivene informacije iz iskaza interesa i postavljenih pitanja te na temelju toga napraviti dokument analize koji će subjektima u svrhu pripreme biti dostavljen prije održavanja radionice. Nakon održavanja radionice Grad će svim gospodarskim subjektima koji su iskazali interes ili su sudjelovali na radionici dostaviti izvješće o rezultatima održane radionice.

Naručitelj će tijekom ovog istraživanja tržišta poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurao da sudjelovanje gospodarskih subjekata u postupku ne naruši tržišno natjecanje. Te mjere uključuju prosljeđivanje relevantnih informacija razmijenjenih u okviru sudjelovanja u ovom postupku, čime će se osigurati ravnopravno sudjelovanje svih sudionika.

Postupak nabave započet će u kolovozu 2018., sklapanje ugovora predviđeno je u siječnju 2019. Nakon toga odabrani izvođač imat će 5 mjeseci za projektiranje i pripremu radova transformacije zgrade, a provedba projekta planirana je za ljeto 2019. godine.

This site is registered on wpml.org as a development site.