Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Kako je HSZG obilježio Green Apple Day of Service 2014 u OŠ Švarča u Karlovcu …

Kako je HSZG obilježio Green Apple Day of Service 2014 u OŠ Švarča u Karlovcu …


Kako je HSZG obilježio Green Apple Day of Service 2014 u OŠ Švarča u Karlovcu ...

Zagreb, 25. rujna 2014.

 

Međunarodni dan zelenih škola obilježen 25. rujna 2014. u Osnovnoj školi

 

Švarča u Karlovcu

 

Projekt Green Apple Day of Service u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju diljem svijeta, po treći put organiziran i u

Hrvatskoj na inicijativu Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju

 

Join Us Sept 27th Graphic

Osnovna škola Švarča u Karlovcu bila je 25. rujna mjesto susreta brojnih volontera koji su organizirajući projekt Green Apple Day of Service ujedno proslavili Međunarodni dan zelenih škola te ravnateljici škole Andreji Željković i njenim suradnicima, omogućili da na izuzetno veseo i „zeleni“ način obilježe i dan Osnovne škole Švarča.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana zelenih škola povezano je s globalnim pokretom Green Apple Day of Service koji se u cijelom svijetu održava na inicijativu nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju zadnje subote u mjesecu rujnu. Hrvatska je također dio ovog projekta koji  se u cijelom svijetu organizira po treći put, kao dio Globalne koalicije za zelene škole pokrenute od strane World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org)

 

Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama. Dodatno se smanjuju troškovi održavanja i upravljanja školskom zgradom, što povoljno utječe na gradski proračun.

 

Mark Gero, potpredsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju je istaknuo da zelene škole nisu bitne samo zbog ušteda, već i zbog zdravlja djece. Naime, istraživanja u Americi su pokazala da je u zelenim školama zdraviji zrak te da su ujedno djeca  40% zdravija, pogotovo ona s problemima dišnog sustava. Također, zbog loše kvalitete zraka u nekim školama ukupno je izgubljen 41 milijun IQ bodova kod djece. Zelene škole povećavaju produktivnost i kreativnost kod djece, a osim zraka u njima se najčešće kao pozitivni čimbenici ističu veća količina dnevnog svjetla, ekološki i zdravi građevinski materijali od kojih su škole građene, eko – namještaj i td.

KAKO JE OŠ ŠVARČA ODABRANA ZA PROJEKT GREEN APPLE DAY OF SERVICE?

 

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s članovima Gradom Karlovcem i Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske bio je organizator ovogodišnje proslave upravo u Osnovnoj školi  Švarča koja provodi program obnove zgrade prema principima energetske učinkovitosti. U školi je u tijeku projekt zamjene sustava grijanja s klasičnog na biomasu, pri čemu je realizirana i subvencija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH. Škola se time svrstava u program obnove škola u Hrvatskoj radi podizanja kvalitete školske zgrade, povećanja energetske učinkovitosti te smanjenja CO2 otiska, ali i režijskih troškova.

REKONSTRUKCIJA KOTLOVNICE OSNOVNE ŠKOLE ŠVARČA

 

Glavni cilj projekta je rekonstrukcija kotlovnice na lož ulje uz ugradnju kotla na biomasu u zgradu Osnovne škole Švarča koja je u vlasništvu grada Karlovca. Projektom će se ostvariti značajne financijske uštede te visok ekološki učinak u vidu smanjenja štetnih emisija koje nastaju izgaranjem lož ulja. Projekt je spreman za izvođenje budući da je izrađen Glavni strojarski projekt te troškovnik opreme i radova. Također, izrađen je i energetski pregled osnovne škole te je izdan energetski certifikat. Projekt je ukupno vrijedan 1.552.868,75 kuna od čega Fond sufinancira sa 621.147,50 kuna (40%), Grad Karlovac sa 931.711,25 kuna (60%), a rok povrata investicije je procijenjen na 3,5 godina.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zelenih škola u Karlovcu u OŠ Švarča svoju potporu projektu da li su uzvanici Irena Križ Šelendić, voditeljica  Službe Uprava za graditeljstvo i  energetsku   učinkovitost u zgradarstvu, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH; Sven Mueller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost;  Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca; Andreja Navijalić,  pročelnica za kulturu i društvene djelatnosti Grada Karlovca; Martina Furdek Hajdin, pročelnica za investicije i prostorno planiranje Grada Karlovca;  Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske te Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Mark Gero, potpredsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

 

Učenici škole su tijekom čitavog tjedna imali radionice na temu zaštite prirode i očuvanja zdravog okoliša, a potpredsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, učenicima 7. i 8. razreda OŠ Švarča održao je prezentaciju o vrijednostima i pozitivnim učincima zelenih zgrada. Učenici su također pripremili i prigodan glazbeni program te su svim uzvanicima i gostima na svečanosti podijelili ZELENE JABUKE, donirane od strane tvrtke Billa Hrvatska, koja je ujedno i pokrovitelj tiskanog izdanja brošure Moja zelena škola.

ZAŠTO SU VAŽNE ZELENE ŠKOLE?

Day of Service Facebook Banner-2014

Više od 700 milijuna djece diljem svijeta (od kojih na tisuće u Hrvatskoj) pohađaju škole koje ne zadovoljavaju standarde zelenih zgrada. Potaknut spomenutim Centar za „Zelene škole“ američkog Savjeta za zelenu gradnju (US Green Building Council) pokrenuo je 2012. globalnu inicijativu za poboljšanje uvjeta u kojima djeca uče tijekom školske godine.

Green Apple Day of Service uključuje jedan dan volonterske akcije s namjerom da se u školama osigura čišći i zdraviji zrak te ugodan boravak, uz uštedu energije i prirodnih resursa.

 

Ove godine Green Apple Day of Service ili Međunarodni dan zelenih škola održava se 27. rujna. Nacionalne i lokalne podružnice Savjeta za zelenu gradnju, uz pomoć svojih članova i lokalnih zajednica, organiziraju aktivnosti za pomoć jednoj ili više škola da podigne kvalitetu školske zgrade. Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje.

Pored utjecaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje djece, zelene škole imaju veliki potencijal za ostvarenje ušteda u potrošnji vode i energije. Iskustvo stručnjaka Centra za „Zelene škole“ u projektiranju i dizajniranju brojnih škola govori da su zbog svojih „zelenih“ karakteristika škole koje su se odlučile na promjenu uštedjele tisuće dolara.

Volontirajte za bolje, zdravije i ljepše škole!

Kliknite na: http://service.mygreenapple.org/page/event/share/4jgllh

 

Više informacija o projektu je dostupno i na web stranici:

www.mygreenapple.org i www.centerforgreenschools.org

This site is registered on wpml.org as a development site.