Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Novi početak za tržište nekretnina i graditeljski sektor u Europi


Predstavnici 41 asocijacije povezane s tržištem nekretnina, aktivne u različitim dijelovima Europe, među kojima i Europska regionalna mreža savjeta za zelenu gradnju koja djeluje u okviru World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org) uputili su Europskoj Komisiji i njenom predsjedniku Jean-Claude Junckeru, pismo namjere s oznakom: Novi početak za tržište nekretnina i graditeljski sektor u Europi

Osnovni cilj predmetnog pisma namjere jest podići svijest o važnoj ulozi koju sektor tržišta nekretnina igra globalno, a posebice s osvrtom na aktualnu ekonomsku situaciju u Europi te utjecaj na njene građane. Predstavnici WGBC-a, CEPI-a, Concrete Initiative, European Council of Civil Engineers i brojnih drugih asocijacija, izrazili su želju da se strategija razvoja tržišta nekretnina uvrsti u priroritete i EU dijalog po tom pitanju podigne na najvišu moguću razinu.

Razlozi za gornje zahtjeve stoje u činjenici da je samo tržište komercijalne gradnje sudjelovalo u ekonomiji Europske unije tijekom 2013. na razini od 302 milijarde eura, gotovo dvostruko više od npr. tržišta telekomunikacijskog sektora. Bez obzira na te brojke, tržište nekretnina ujedno predstavlja jednu  od važnijih uloga u ekonomiji Europske unije, društvu, ali i prirodi, dok graditeljski sektor utječe na zdravlje ljudi, produktivnost, kvalitetu života, standarde u obrazovnom sektoru, ali i kulturnom nasljeđu.

Kako bez obzira na gornje navode, sektor tržišta nekretnina nije u radnom programu Europske Komisije i Investicijskom planu g. Junckera značajnije zastupljen, potpisnici pisma namjere zahtijevaju od Europske Komisije da pitanje tržišta nekretnina i graditeljski sektor stave u prvi plan, te da sektoru pristupe s punom pažnjom i sinergijski sa svima koji su povezani s donošenjem EU zakonskih okvira.

Potpisnici pisma namjere, identificirali su ujedno glavne pozitivne učinke koje sektor graditeljstva i tržište nekretnina današnjice (sa zelenim predznakom), donose:

  1. Financijske benefite
  2. Novu zaposlenost
  3. Održivost
  4. Stabilnost tržišta i legislative
  5. Povezanost zgrada i ostale infrastrukture

Predstavnici 41 organizacije koje se bavi tržištem nekretnina i povezani su s graditeljskim sektorom, ujedno su Europskoj Komisiji ponudili kooperativnost na visokom, stručnom nivou.

Još jedan zanimljiv dokument za Vas – Europski Parlament – Draft izvještaja o cirkularnoj ekonomiji možete preuzeti ovdje – download here


Zelena zona Zagrebačke banke

This site is registered on wpml.org as a development site.