Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Obilježavanje Međunarodnog dana Zelenih škola u OŠ Kajzerica

Obilježavanje Međunarodnog dana Zelenih škola u OŠ Kajzerica


Pozivamo Vas na svečanost obilježavanja Međunarodnog dana zelenih škola koja će se održati u

Osnovnoj školi Kajzerica, Žarka Dolinara 9, u Zagrebu,( Karta ) u srijedu, 07. listopada s početkom u 10,30 sati

Obilježavanje Međunarodnog dana zelenih škola povezano je s globalnim pokretom Green Apple Day of Service koji se u cijelom svijetu održava na inicijativu nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju. Hrvatska je također dio ovog projekta koji  se u cijelom svijetu organizira po četvrti put, kao dio Globalne koalicije za zelene škole pokrenute od strane World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org)

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirajući ovaj školski program podržat će globalni projekt Green Apple Day of Service za zelenije škole u Hrvatskoj, a istom se sa zadovoljstvom pridružuju Uprava škole OŠ Kajzerica i svi profesori, učenici i roditelji, vlasnica tvrtke MOJ BALKON, članovi Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, te predstavnici medija. Ovogodišnja proslava održava se u Osnovnoj školi „Kajzerica“ koja je svijetli primjer dobro promišljenih investicija u školske objekte pri čemu je uz najnovije metode projektiranja, proizvode i tehnologije dostignut vrhunski standard objekta u energetskom smislu, visoka funkcionalnost i udobnost u zgradi, na dobrobit djece i svih koji u školi žive i rade uz radostan dječji osmjeh. Stoga je škola odabrana kao sinonim za kvalitetu škola kakve zaslužuju sva djeca Hrvatske, a Uprava OŠ „Kajzerica“ objeručke prihvatila obilježavanje i proslavu Međunarodnog dana zelenih škola. Učenici OŠ Kajzerica se pripremaju za proslavu Međunarodnog dana Zelenih škola putem organiziranja radionica i izradu eko poruka koje će biti postavljene u cijeloj školi. Učenici od 5. do 8. razreda podjeliti će se u timove koji će imati majce različitih boja , a svaki će tim predstavljati jedan aspekt štednje resursa. Nadalje, biti će organizirane i likovne radionice te sadnja cvijeća u suradnji s tvrtkom Moj balkon.

Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama. Dodatno se smanjuju troškovi održavanja i upravljanja školskom zgradom, što povoljno utječe na gradski proračun.

PROGRAM EVENTA U OSNOVNOJ  ŠKOLI „KAJZERICA“             07. LISTOPAD 2015.

  • Adresa: Osnovna škola „KAJZERICA“, Žarka Dolinara 9, 10 020 Zagreb
  • Vrijeme eventa: 10,30 h do 11,35 sati
  • 10:30 – 10:50 – Okupljanje uzvanika i podjela zelenih jabuka
  • 10:50 – Uvodni govor gospođe Snježane Turalija, izvršne direktorice Hrvatskoga savjeta za zelenu gradnju
  • 10:55 – Prigodni govor gospodina Igora Rukljača, ravnatelja OŠ „Kajzerica“
  • 11:00 – Pozdravni govor gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba
  • 11:10 – Projekcija video filma  Green Apple Day of Service u svijetu
  • 11:15 – Dječja predstava i razgledavanje dječjih radova
  • 11:30 – Izjava za medije – gradonačelnik, ravnatelj i organizator projekta
  • 11:35 – Sadnja cvijeća na galeriji na 2. katu škole u suradnji s tvrtkom „Moj balkon“

Iskreno se nadamo da ćete nam se pridružiti i pozivamo Vas:

Volontirajte za bolje, zdravije i ljepše škole!

Kliknite i postanite VOLONTER na: http://greenapple.org/content/marking-gads-elementary-school-kajzerica

Više informacija o projektu je dostupno i na web stranici:

www.mygreenapple.org i www.centerforgreenschools.org

 

ZAŠTO ZELENE ŠKOLE?

Više od 700 milijuna djece diljem svijeta (od kojih na tisuće u Hrvatskoj) pohađaju škole koje ne zadovoljavaju standarde zelenih zgrada. Potaknut spomenutim Centar za „Zelene škole“ američkog Savjeta za zelenu gradnju (US Green Building Council) pokrenuo je 2012. globalnu inicijativu za poboljšanje uvjeta u kojima djeca uče tijekom školske godine.

Green Apple Day of Service uključuje jedan dan volonterske akcije s namjerom da se u školama diljem svijeta osigura čišći i zdraviji zrak te ugodan boravak, uz uštedu energije i prirodnih resursa. Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama.

Ove godine Green Apple Day of Service ili Međunarodni dan zelenih škola održava se 26. rujna. Nacionalne i lokalne podružnice Savjeta za zelenu gradnju, uz pomoć svojih članova i lokalnih zajednica, organiziraju aktivnosti za pomoć jednoj ili više škola da podigne kvalitetu školske zgrade ili svijest zaposlenika i učenika u smjeru održivosti.

Pored utjecaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje djece, zelene škole imaju veliki potencijal za ostvarenje ušteda u potrošnji vode i energije. Iskustvo stručnjaka Centra za „Zelene škole“ u projektiranju i dizajniranju brojnih škola govori da su zbog svojih „zelenih“ karakteristika škole koje su se odlučile na promjenu uštedjele tisuće dolara. Također, zelene škole su zdravije za boravak i učenje djece, pozitivno utječu na njihovu kreativnost, produktivnost i veseli i zdravi rast.


Mediji koji su podržali događaj:

This site is registered on wpml.org as a development site.