Hrvatski savjet za zelenu gradnju

OBJAVA ZA MEDIJE – 17. stručni simpozij o zelenoj gradnji: “Zelena gradnja u segmentu obiteljskih kuća”

OBJAVA ZA MEDIJE – 17. stručni simpozij o zelenoj gradnji: “Zelena gradnja u segmentu obiteljskih kuća”


OBJAVA ZA MEDIJE - 17. stručni simpozij o zelenoj gradnji: "Zelena gradnja u segmentu obiteljskih kuća"

Objava za medije

(30. rujna 2014.)    

            

„Zelena gradnja u segmentu obiteljskih kuća“

 

Stručni Simpozij o zelenoj gradnji u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju

U utorak 30. rujna 2014. od 9.00 do 13.00 sati održao se 17. simpozij o zelenoj gradnji “Zelena gradnja u segmentu obiteljskih kuća“ u velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

 

Simpozij se održao u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG) i tvrtke CEMEX Hrvatska d.d. kao generalnog pokrovitelja događaja.

 

S početkom u 9.00 h na Simpoziju su nastupili:

  • Dubravka Nižetić, Voditeljica ureda HSZG
  • Boris Koružnjak, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu
  • Trpimir Renić, generalni direktor tvrtke CEMEX Hrvatska d.d.
  • Kajo Ferić, CEMEX Hrvatska d.d.
  • Tomislav Antunović, CEMEX Hrvatska d.d.
  • Vesna Bukarica, načelnica odjela za energetsku učinkovitost pri FZOEU
  • Marijan Brlečić, Gealan d.o.o.
  • Nenad Karalija, Mapei Croatia d.o.o.

U sklopu Simpozija, održala se i prezentacija cjelogodišnjeg multidisciplinarnog edukativnog programa Green Building Professional koji u organizaciji HSZG educira uskoro 4. generaciju polaznika o principima i implementaciji zelene gradnje u zgradarstvu.

 

Simpoziju je prisustvovalo stotinjak sudionika iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti koja je dio sustavne edukacije o zelenoj gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).

CEMEX Hrvatska d.d. predstavio je svoj novi projekt – zelena, niskoenergetska kuća. Niskoenergetske kuće temelj su primjene održive gradnje tijekom cijelog svog životnog vijeka, počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja minimalno opterećuje okoliš, preko energetske učinkovitosti i racionalnog trošenja energenata pa sve do gospodarenja otpadom.

U tom kontekstu, CEMEX je predstavio inovativan pristup u gradnji kuća – tzv. ICF (insulated concrete forms) tehnologiju korištenja betona sa stalnim izolacijskim oplatama, novost na našem tržištu čija je kvaliteta već dokazana u svijetu kroz desetljeća primjene. Ona omogućava veliku mehaničku otpornost i stabilnost konstrukcije, značajnu uštedu toplinske energije, odličnu zvučnu izolaciju te zaštitu od vlage i požara. Osigurava i znatno bržu izgradnju konstrukcije kuće, u razdoblju od četiri do šest tjedana, a što ovisi o kompleksnosti projekta.

CEMEX GRADNJA d.o.o. – CEMGRA nudi izgradnju niskoenergetskih obiteljskih kuća primjenom tzv. One Stop Shop koncepta kojim se dobiva sve potrebno na jednom mjestu. Tvrtka kupcima osigurava podršku kod projektiranja, ishođenja potrebnih dozvola, dobivanja povoljnijih kreditnih linija te gradnju niskoenergetskog objekta, oslobađajući ih brojnih procedura kroz koje bi samostalno trebali proći prilikom izgradnje svog doma.

 

Simpozij su podržali i institucionalni partneri, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Arhitektonski fakultet u Zagrebu, a sponzori stručnih prezentacija bili su tvrtke Gealan d.o.o. i Mapei Croatia d.o.o.

This site is registered on wpml.org as a development site.