Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Pokrenimo pozitivne promjene za bolje klimatske uvjete u budućnosti : Svjetski tjedan zelene gradnje 2015

Pokrenimo pozitivne promjene za bolje klimatske uvjete u budućnosti : Svjetski tjedan zelene gradnje 2015


Zagreb, 17. rujan, Zagreb: Od 21. do 26. rujna Savjeti za zelenu gradnju diljem svijeta, u preko 100 zemalja, koje predstavlja više od 27.000 kompanija, organizirati će tijekom Svjetskog tjedna zelene gradnje više od 200 evenata pod geslom: “Pokrenimo pozitivne promjene”/”Powering Positive Change”. Svjetski savjet za zelenu gradnju (www.worldgbc.org) uputit će svim svjetskim liderima poruku o potrebi za njihovom globalnom podrškom gradnji zelenih zgrada za sve ljude i na svakom mjestu.

POGLEDAJTE GOSTOVANJE PREDSTAVNIKA HSZG-a u EMISIJI DOBRO JUTRO HRVATSKA !

“Diljem svijeta, tvrtke, gradovi, zemlje i krajnji potrošači trebaju promovirati zelene zgrade kako bi se globalno poboljšali životni uvjeti za sve njihove korisnike, kako danas tako i u budućnosti”, izjavila je Terri Wills, direktorica Svjetskog savjeta za zelenu gradnju. “Zelene zgrade generiraju značajne ekonomske, sociološke, zdravstvene i brojne druge koristi – na primjer, jednostavno unaprjeđenje kvalitete zraka u zgradama povećava produktivnost zaposlenika za 11%. Također, znamo da su zgrade odgovorne za 30% svjetske emisije stakleničkih plinova, stoga zelene zgrade mogu značajno utjecati na naše živote u budućnosti jer će inicirati drastično smanjenje emisija CO2 i time direktno pokrenuti pozitivne klimatske promjene, omogućujući ljudima život u zdravom prirodnom okruženju.

GLOBALNI EVENTI KOJIMA SE SLAVI ZELENA GRADNJA

Nacionalni savjeti za zelenu gradnju i njihovi članovi i partneri organizirati će na stotine raznih evenata posvećenih proslavi Svjetskog tjedna zelene gradnje; od konferencija do obilazaka referentnih objekata, edukacija, dodjela nagrada ili razgovora na Twitteru.

Asia Pacific Roadshow okupit će pobjednike sa WorldGBC’s Asia Pacific Leadership nagradnog natječaja, dijeleći tako informacije o najboljoj praksi zelene gradnje u svijetu i pomažući lokalnim zajednicama da uče kako održivo graditi u svojim sredinama. Event “Green Apple Day of Service” obilježit će više od 300,000 volontera slaveći Svjetski dan zelenih škola 26. rujna, i pomažući da se kroz više od 3,000 projekata diljem svijeta unaprijedi kvaliteta škola i pratećih objekata te da se one zazelene i budu zdravo mjesto za učenje i boravak djece. Također, akcija britanskog Savjeta za zelenu gradnju za vrijeme COP21 u Parizu, generirat će velik broj obvezujućih potvrda za pomoć svjetskih sila vezano uz klimatske promjene.

Multidisciplinarni edukativni seminari diljem svijeta, kao što su edukacije za LEED i DGNB u Zagrebu ili pak “Science behind Indoor Plants” u Australiji, informirat će polaznike kako zgrade učiniti zelenijima, a dodatno će mnoge zelene zgrade otvoriti svoja vrata zainteresiranoj javnosti.

Tijekom 2014. održano je više od 240 evenata u 40 zemalja, a očekuje se da će njihov broj biti premašen u 2015.!

NAJNOVIJI PODACI I ALATI NA TEMU:”HEALTH AND WELLBEING”

Svjetski savjet za zelenu gradnju/WorldGBC lansira 21. rujna nove alate i sadržaje vezano uz kampanju: “Better Places for People”, uključujući novi “Retail Metrics Framework”.  Po prvi puta, iznajmljivači i vlasnici zgrada imat će uvid u set indikatora koji određuju utjecaj zgrada na njihove zakupoprimce. Cilj ove kampanje je ubrzati spoznaju o pozitivnim učincima koje zelene zgrade imaju na ljude te zainteresirane osobe i tvrtke imaju mogućnost naučiti kako implementirati i mjeriti utjecaj strategija kojima je u fokusu zdravlje i osjećaj udobnosti vezan uz dizajn eksterijera i interijera, te aktivnosti koje se događaju u uredima i iznajmljenim prostorima i to kroz webinare koji će se održati 23. i 24. rujna: http://betterplacesforpeople.org/index.php/resources/.

LANSIRANJE INTERNET STRANICE ZA SU-KREIRANJE NACIONALNIH STRATEGIJA ZA ZELENU ENERGETSKU OBNOVU

Europska mreža savjeta za zelenu gradnju koja djeluje u okviru Svjetskog savjeta za zelenu gradnju lansira 21. rujna stranicu www.buildupon.eu, platformu koja sadrži alate i resurse za pomoć dionicima javnog, privatnog i civilnog sektora sa svrhom sukreiranja dugoročnih strategija za održivu obnovu postojećih zgrada.

Ovaj projekt financiran od strane Horizon 2020 programa inovativni je i razvojni projekt koji će uključivati izuzetno važan dijalog velikog broja dionika kroz 80 evenata tijekom 2016. i 2017. godine, a vođen je od strane 13 europskih savjeta za zelenu gradnju i njihovih partnera; zemlje partneri su Bugarska, Češka, Hrvatska, Finska, Irska, Italija, Latvija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Turska.

Alati će biti testirani kroz beta verziju stranice u ovoj fazi lansiranja, te uključivati dinamične mape dionika tržišta praćenih kroz sektorsku suradnju i wiki-zajednice kako bi mapirali ključne inicijative na području renovacijskih strategija i utvrdili njihov globalni utjecaj, a također i isporučili interaktivnu knjižnicu s podacima o najboljoj praksi na području inicijativa u renovacijskom sektoru.

Ove godine, Svjetski tjedan zelene gradnje održava se u isto vrijeme kao i Climate Week u NYC, koji će dodatno istaknuti zelene zgrade kao najveći potencijal za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena. Tjedan ujedno predstavlja 70-dnevno odbrojavanje do događaja godine i “Buildings Day” za vrijeme COP21 u Parizu, 3. prosinca 2015.  www.unep.org/climatechange/buildingsday

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, pripremio je niz događanja za vrijeme Svjetskog tjedna zelene gradnje, stoga budite slobodni pridružiti nam se ili pratiti:

  • 17. rujna posjetite stranicu www.construction21.eu i sudjelujte na virtualnoj CO2 neutralnoj konferenciji: Brightest! Greenest! Homes 2015  event je posvećen najzelenijim i najuspješnijim europskim stambenim objektima
  • posjetom Simpozija za zelenu gradnju namijenjenog UPRAVITELJIMA ZGRADA koji će se održati 17. i 18. rujna na Zagrebačkom Velesajmu u sklopu sajma EKOTECHNO – tema je:“ Upravljanje zgradama prema smjernicama zelene gradnju” / Kako i gdje primijeniti principe zelene gradnje i postići najbolje rezultate energetske obnove
  • sudjelovanjem na edukacijama za LEED v4 Green Associate i International DGNB Consultant koje se održavaju 21. i 22. te od 23. do 25. rujna u Oris kući arhitekture
  • proslavom Svjetskog dana zelenih škola (subota 26. rujna), a koju će HSZG obilježiti u dvije osnovne škole u Zagrebu; OŠ dr. Ivan Merz – 29. rujna i OŠ Kajzerica – 30. rujna

 

Za više informacija obratite se putem: info@gbccroatia.org ; 01 4886 296 ili 098 400 287

 

Posjetite World Green Building Week globalni event kalendar: www.worldgreenbuildingweek.org/events.

This site is registered on wpml.org as a development site.