Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Projekt BUILD UPON – inovativni internacionalni projekt za potporu energetskoj obnovi – info

Projekt BUILD UPON – inovativni internacionalni projekt za potporu energetskoj obnovi – info


Projekt BUILD UPON provodi konzorcij koji čini 13 zemalja članica Europske unije, sufinanciran je iz programa HORIZON 2020 i traje od  1. ožujka 2015. do 31. ožujka 2017. godine. Osnovni cilj projekta je osigurati Vladama zemalja članica konzorcija kvalitetne i stručne podloge i prijedloge za donošenje novih nacionalnih strategija energetske obnove, koji se u Bruxelles moraju dostaviti do travnja 2017.

Unutar projekta, tijekom 2015. godine, članice konzorcija imale su zadatak detaljno ispitati tržište energetske obnove postojećih zgrada i to u smislu inicijativa iz područja zakonske regulative, financijskih poticaja, opće svijesti javnosti i profesionalaca te stupnja znanja svih dionika tržišta. Također, bilo je neophodno prepoznati sve dionike tržišta, te procijeniti njihov potencijal za daljnje uključivanje u nacionalnu strategiju kao i stupanj suradnje u izradi i provođenju dosadašnjih strategija. Glavni partner na projektu BUILD UPON u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sa svojom radnom skupinom.

U 2016. godina, u drugoj  fazi projekta organizirati će se šest stručnih radionica koje će se održavati tijekom ožujka, travnja i svibnja, te rujna, listopada i studenog u Zagrebu. Rasprave će se temeljiti na poglavljima kako slijedi: regulativa i administracija, financiranje i ekonomija, kreiranje svijesti te znanja i vještine. Hrvatski savjet za zelenu gradnju je konstituirao radno tijelo tzv. „National Core Group – Change Leaders“ koje predstavljaju članovi iz nekoliko područja važnih za provedbu projekta, a čija je uloga pripremiti plan rada stručnih radionica – sadržajno, lokacijski, vremenski te ujedno savjetovati i koordinirati konačne zaključke, koje će biti potrebno donijeti tijekom provođenja stručnih radionica. National Core Group čine relevantne institucije i poduzeća, a neke od njih se nalaze u nastavku: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zagrebačka banka, HEP ESCO.

www.buildupon.eu

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Horizon 2020 za projekte istraživanja i inovacija, ugovor broj 649727.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.