Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Radionice SUPEUS-a – studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje: „Projektiraj po principima energetske učinkovitosti“


SUPEUS ove godine po peti put organizira natjecanje SUPEUS Case Study koji će se održavati od 7. do 11. prosinca.
Kao i prethodnih godina, riječ je o tri različite radionice na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu strojarstva i brodogradnje, te na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu.

Tema koja ove godine objedinjuje sve tri radionice je: „Projektiraj po principima energetske učinkovitosti“

Teme i datumi pojedinih radionica te njihovi predavači su:

Arhitektonski i Građevinski fakultet: ponedjeljak 7.12.2015.

  • tema: Utjecaj odabira materijala pri projektiranju na povrat investicije
  • Odabir građevinskog materijala pri samom projektiranju objekta ne utječe samo na inicijalne troškove, nego i na ulaganja tijekom korištenja. Imajući u vidu dugoročne prednosti energetski učinkovitih građevina zbog smanjenja, između ostalih, troškova grijanja i hlađenja, studenti će se okušati u balansiranju troškova izgradnje i korištenja građevine.
  • predavač:  Marina Alagušić, mag. ing. aedif. , Građevinski fakultet

Tomislav Franko, Wienerberger

Fakultet strojarstva i brodogradnje: utorak 8.12.2015.

  • tema: Pasivne metode grijanja i hlađenja
  • Pasivne tehnike zadnjih godina dobivaju sve veću popularnost, pogotovo kada se govori o zgradama gotovo nulte potrošnje energije, obzirom da se radi o tehnikama koje uz relativno niske investicijske troškove omogućuju znatne uštede energije.. U sklopu predavanja će kroz primjere pasivnih tehnika povijesnih i modernih građevina te opis glavnih fizikalnih principa biti predstavljene neke od najučinkovitijih metoda pasivnog grijanja i hlađenja, prvenstveno prirodna ventilacija za dobavu svježeg zraka i hlađenje, akumulacija topline od sunca te korištenje topline zemlje.
  • predavač: Dr.sc. Tea Žakula, dipl. ing., Fakultet elektrotehnike i računarstva

Fakultet elektrotehnike i računarstva: srijeda 9.12.2015.

  • tema: Energetski učinkovita LED rasvjeta
  • Pametnim projektiranjem, LED rasvjetna tijela mogu u potpunosti zadovoljiti zahtjeve rasvjetljenosti i jednolikosti koji su postavljeni u normama, pružiti značajne uštede u potrošnji električne energije te smanjiti troškove održavanja. Na radionici će studenti imati priliku upoznati se s osnovama projektiranja energetski učinkovite LED rasvjete
  • predavač: Dubravko Kundih, Kundih rasvjeta

Vrijeme početka pojedine radionice će biti naknadno objavljeno. Radionice se sastoje od dva dijela u trajanju od tri sata. U prvom dijelu sudionicima će se, uz stručnog predavača, predstaviti odabrana tema te približiti njena problematika. Nakon toga, studenti podijeljeni u timove rješavaju zadatak, odnosno realan problem iz struke vezan uz temu predavanja. Zadaci su koncipirani na način da su sve informacije potrebne za njihovo rješavanje studentima predstavljene u prvom dijelu radionice. Za uspješno rješavanje zadatka predznanje nije potrebno.

Predavanja za natjecatelje su javna i svi zainteresirani mogu ih slušati bez obaveze natjecanja.

Timovi mogu biti sastavljeni od najviše tri člana. Za pobjednike pojedinih radionica, kao i svake godine do sad, osigurali smo  putovanja, dok tim koji osvoji najviše bodova na svim radionicama zajedno, osvaja vrijednu nagradu za interdisciplinarnost!

Uz svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada u petak 11.12., bit će predstavljena rješenja zadataka svih radionica.  Također,  studentima će se u sklopu programa proglašenja, kroz stručno ili promotivno predavanje, predstaviti tvrtke suradnici na projektu.

*Naknadne promjene uslijed nepredviđenih okolnosti biti će objavljene naknadno.

This site is registered on wpml.org as a development site.