Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti maksimalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade

Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti maksimalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade


17.10.2016. Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti makismalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade. Danas je objavljen javni poziv za predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada, u sklopu kojeg će se zaprimati prijave do 17. siječnja, a sve s ciljem dodjele ukupno 147 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti makismalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade. Naime, danas je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo javni poziv na kojeg će se moći javiti ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrada (predstavnik suvlasnika) ili upravitelji zgrada u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade. Poziv će biti otvoren do 17. siječnja, do kad će se zaprimati projekti, a u ovom prvom krugu natječaja će se ukupno dodijeliti 147 milijuna kuna bespovratnih poticaja. Dio je to od 70 milijuna eura, koliko Hrvatskoj za ovu namjenu stoji na raspolaganju do 2020. godine.

Energetski pregled i energetski certifikat, prije i nakon obnove, glavni projekt energetske obnove (i elaborati, ako je primjenjivo) te upravljanje projektom i administracija sufinancirat će se sa 85% prihvatljivih troškova, dok će se za provedbu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te provođenje stručnog i projektantskog nadzora odobravati do 60% povrata investicije.

Novi izvor financiranja podrazumijeva i prilagodbu dosadašnjih uvjeta, koje upravitelji zgrada i predstavnici stanara moraju detaljno proučiti kako bi se što uspješnije prijavili za sredstva. No, taj posao olakšat će im Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će imati dvojaku ulogu. U Fondu najavljuju kako će im jedna od prvih aktivnosti biti održavanje informativnih radionica diljem Hrvatske, na kojima će pojasniti sve izmjene u uvjetima prijave i financiranja. Nakon toga, bit će dostupni upraviteljima i predstavnicima za individualna savjetovanja i dati im detaljne upute za pripremu dokumentacije, ali i kasniju provedbu i praćenje projekata.

Prijavitelji se prvo javljaju u Fondov Sektor za energetsku učinkovitost, koji im pomaže u pripremi projektnog prijedloga. Nakon što dobiju „zeleno svjetlo“, odnosno potvrdu da je njihov projekt spreman za prijavu, upravitelji zgrada, odnosno predstavnici stanara isti predaju na adresu Fonda u drugu službu – Posredničko tijelo koje provodi odabir projekata. Postupak dodjele bespovratnih sredstava traje 120 dana, i to nakon isteka roka od 90 dana za predaju projektnih prijedloga, a završava odlukom o financiranju koju donosi ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Tekst poziva kao i ostale materijale o objavljenom natječaju možete pronaći na http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1297.

This site is registered on wpml.org as a development site.