Hrvatski savjet za zelenu gradnju

8. modul GBPRO edukacije: “Održivi materijali i resursi, Održive drvene konstrukcije u zelenim zgradama” – Luca Volpi & Marko Franković

8. modul GBPRO edukacije: “Održivi materijali i resursi, Održive drvene konstrukcije u zelenim zgradama” – Luca Volpi & Marko Franković


25.03.2016. godine, petak, sa početkom u 09:00 sati u hotelu Esplanade održava se osmi po redu modul u sklopu 5. generacije Green Building Professional 2015/2016 pod nazivom “Održivi materijali i resursi, Održive drvene konstrukcije u zelenim zgradama”.

Ovaj modul je fokusiran na shvaćanje dostupnosti, pogodnosti, zakonodavne potrebe i sagledavanje specifikacija za korištenje održivih građevinskih materijala. Modul je usmjeren na dva koncepta: zeleni građevinski materijali moraju imati odgovarajući pozitivan učinak prema okolišu; izazov za održivost gradnje jest sačuvati životni standard bez povećanja negativnog učinka na svjetske izvore ili na okoliš u skladu s prirodnim modelom “recikliranja i ponovnog korištenja otpada“. Također, ovaj edukativni modul donosi informacije i znanja o najnovijim trendovima u gradnji drvetom. Nekoć iznimno cijenjeno, u međuvremenu zaboravljeno, sada je opet in – upravo drvo kao građevinski materijal. Koje su napredne tehnologije proizvodnje građevinskih drvenih konstrukcija, kako projektirati, graditi i održavati drvene kuće, poslovne i javne objekte, velike stambene objekte te koje su benefiti takve gradnje – pitanja su na koja će odgovore dati upravo ovaj modul. Također, kako obnoviti staru drvenu građu i ponuditi re-use iste u svrhu rekonstrukcije i gradnje novih građevina. Modul pruža polaznicima znanje u području uloge pojedinog proizvoda, materijala i resursa u kontekstu održive gradnje, kao i razumijevanje socijalnih, gospodarskih i ekoloških utjecaja proizvoda i materijala kroz cjelokupni životni ciklus zgrade (projektiranje, izgradnja, korištenje, rušenje/dekonstrukcija). Objašnjava uloge i aspekte proizvoda i materijala, te pokazuje primjere različitih relevantnih aspekata održivosti povezanih sa specifičnim materijalima. Predstavlja pregled dobrovoljnih certifikata i standarda koji se primjenjuju na proizvode i materijale te daje specifične primjere i najbolje prakse na tržištu.

Predavači:

Luca Volpi, , dipl. ing. arh., Societatorganica

Od upisa na studij arhitekture, Luka je svoj interes usmjerio ka iskorištenju resursa u građevinarstvu. Nakon specijalizacije iz područja energetske učinkovitosti, karijeru je orijentirao ka temama vezanim uz održivu gradnju. Zadnjih godina radi kao konzultant za održive građevine I uključen je u nekoliko projekata na europskoj razini.

Marko Franković, dipl.ing.arh. , Građevinski fakultet Rijeka

Nakon završenog studija arhitekture u Veneciji 2001. godine, odlazi na strukovno usavršavanje na sveučilište u Padovi. Paralelno sa postdiplomskim studijem pokreće svoj privatni projektni ured kroz koji je do sada realizirano više od 650 projekata, među kojima je više od pola i izvedenih. Oduvijek zainteresiran za inovativne tehnologije, 2008. godine aktivno se počinje baviti montažnim sistemom građenja, među kojima drvo preuzima veliki udio. Nakon početne odlične suradnje sa malom obiteljskom tvornicom na sjeveru Finske (tvrtka Hirsiset), u posljednje 2 godine suradnja se proširila još na tvrtke Rihter i Marles iz Slovenije te Rubner i Stratex iz Italije. Interakcija između projektiranja i izvedbe je tolika da 2013. godine realizira samostalno prvu montažnu građevinu. Od 2010. godine predavač je na Građevinskom fakultetu u Rijeci gdje studentima prezentira načine gradnje kroz predmete Građevinske konstrukcije i Završni radovi.

PROGRAM PREDAVANJA (uskoro)    &     PRIJAVNICA /  CJENIK

This site is registered on wpml.org as a development site.