Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Danski hotel koji je osvojio nekoliko nagrada za ekološka rješenja i inovacije u održivoj gradnji

Danski hotel koji je osvojio nekoliko nagrada za ekološka rješenja i inovacije u održivoj gradnji


Hotel prema Cradle-to-Cradle principima: Sve se reciklira, pirolizom biološkog otpada dobiva se toplinska energija i biognojivo, otpadne vode pročišćavaju se algama, a energija se dobiva putem fotonaponskih ćelija

Transformacija starog hotela Ryttergårde započela je prije dvije godine kada ga je njegov vlasnik prepustio današnjoj direktorici Trine Richter pod uvjetom da hotel bude svojevrsni laboratorij za razvoj novih ekoloških, energetski učinkovitih i društveno korisnih rješenja u zgradarstvu. Trine, po zanimanju komunikolog bez ikakvog arhitektonskog znanja i iskustva, prihvatila je izazov i upustila se u kompleksan proces obnove. Danas je Green Solution House hotel energetski gotovo neovisan, tehnološki sofisticiran ekološki hotel i konferencijski centar otvoren 365 dana u godini.

 

“Nije bilo lako koordinirati inženjere, dizajnere, investitore i istovremeno voditi hotel koji je bio otvoren tokom cijelog procesa obnove. Ali kada vidim da smo stvorili hotel koji egzistira u simbiozi s prirodom, mogu reći da se sve isplatilo” priznaje Trine.

Za oblačnog dana, kakvih u Danskoj ima mnogo, koristi se LED rasvjeta, ali tek kao podrška prirodnoj. Sunčeva svjetlost važna je za produktivnost i općenito udobnost boravka u prostoru. Zato su u prostorima u koje dnevno svjetlo ne dopire lako, kao u kupaonice i hodnike, ugrađeni svjetlosni tuneli koji kanaliziraju svjetlost pa je potreba za umjetnom rasvjetom smanjena.

 

Konferencijska dvorana gleda na malo sezonsko jezero. Naime, da bi se spriječile poplave u kišnom razdoblju, na parceli je iskopano 20.000 metara kubnih zemlje za odvodne kanale i korito u koje se slijeva oborinska voda i stvara jezero.

Otpad je prljava riječ

U prirodi ne postoji otpad jer je sve iskorišteno u kružnom procesu. Oponašajući prirodu, u Green Solution House hotelu na svaki se materijal gleda kao na sirovinu. Tako se od ostataka restoranske hrane pirolizom dobiva toplinska i električna energija, a biougljen koji pritom ostaje koristi se za vrtova. Otpadna voda se pročišćava tako da polako cirkulira kroz 6 prozirnih tubi s algama koje se hrane tvarima iz otpadnih voda i pritom učinkovito pročišćavaju vodu i proizvode kisik. Na ovaj način može se dnevno pročistiti 500 litara otpadnih voda i koristiti za navodnjavanje vrtova, zelenog zida i ispiranje WC-a, ili se može koristiti za daljnje pročišćavanje do razine pitke vode.

 

Lokalni puhači stakla, po kojima je otok Bornholm poznat, hotelu su donirali 12.000 tona staklenog otpada koji je iskorišten za posipanje pješačkih staza. Komadići raznobojnog stakla veličine nokta prethodno su izbrušeni u cementnoj miješalici da bi se otupili oštri rubovi.

Pametne sobe 

Harmonija tehnologije i ekologije primjenjena je i u pametnim sobama. Pametne sobe bilježe potrošnju energije i vode, razinu dnevnog svjetla, kvalitetu zraka, temperaturu i vlažnost. Betonske balkonske ograde zamijenjene su staklenim koje propuštaju sunce duboko u prostor, a da bi se dodatno iskoristilo sunčevo zračenje, na ograde su postavljene i fotonaponske ćelije koje proizvode dodatnih 5000 kWh godišnje za potrebe hotela. U kupaonice su ugrađeni Velux svjetlosni tuneli uz koje je potreba za umjetnim svjetlom značajno smanjena. Ipak, uz svu pametnu tehnologiju, hotelski namještaj ostao je u klasičnom bezvremenskom danskom stilu iz 80-tih pa je bilo potrebno malo ga obnoviti.

 

Izvoze znanje i iskustvo – besplatno

Hotel sam proizvodi električnu energiju za vlastite potrebe, a višak se prodaje lokalnoj mreži. Toplinska energija skladišti se u nekadašnjem vanjskom bazenu hotela koji je prenamijenjen u izolirano spremište toplinske energije koje na temperaturi od 80°C može održavati 80.000 litara vode.

Green Solution House je realizacija tima stručnjaka na čelu s arhitektonskim uredom 3XN koji su blisko surađivali unoseći svoju stručnost da bi se promovirala inovativna rješenja. Hotel se stalno nadograđuje i razvija i uvijek će predstavljati nova održiva rješenja za bioraznolikost, nove materijale, energiju, vodu i otpad. “Greške ne postoje, postoji samo iskustvo o tome što funkcionira, a što baš i ne. Mi ćemo rado podijeliti svoje iskustvo” savjetuje Trine.

 

Primjena inovativnih rješenja u obnovi hotela, ne samo da je smanjila potrošnju energije, minimalizirala otpad i podigla kvalitetu boravka u hotelu, nego je pridonijela znatnom povećanju broja gostiju u sezoni koja sada traje 365 dana u godini. Praksa koja bi hrvatskim hotelima mogla biti od koristi.

O urbanom ekološki osviještenom načinu života redovito čitajte na Green Livingu

Članak preuzet s portala 24sata

This site is registered on wpml.org as a development site.