Hrvatski savjet za zelenu gradnju

ODRŽIVI MATERIJALI U OBNOVAMA, 11.3.2021.

ODRŽIVI MATERIJALI U OBNOVAMA, 11.3.2021.


S obzirom na sva aktualna događanja, naučili smo da u obnovama ne vrijedi štedjeti i da je u procesu obnove posebnu pažnju potrebno posvetiti odabiru kvalitetnih održivih materijala i obnovi koja zadovoljava elemente energetske učinkovitosti!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju poziva Vas da se pridružite događaju: ODRŽIVI MATERIJALI U OBNOVAMA – Korištenje kvalitetnih i održivih materijala u energetskim obnovama, koji se održava 11. ožujka 2021. godine, od 10.00 – 13.00 sati, putem platforme ZOOM, gdje ćete saznati više o natječajima, održivim materijalima i energetskim obnovama.

Ako se ne uspijete spojiti na ZOOM link zbog ograničenog kapaciteta uživo, Hrvatski savjet za zelenu gradnju osigurao je Live stream putem Facebook stranice Zelena gradnja, preko koje možete uživo pratiti događaj.

Stranici možete pristupiti preko ovog linka: https://www.facebook.com/zelenagradnja 

       POGLEDAJTE PROGRAM ISPUNITE PRIJAVNICU

 

Sudjelovanje je besplatno uz prethodno ispunjenu Prijavnicu.

Program se vrednuje u okviru Programa SSU s 2 sata pri HKA i HKIG.

 

Prezentaciju pod nazivom: Politike i mjere za poticanje obnove zgrada, održat će Irena Križ Šelendić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u okviru koje će se osvrnuti na sljedeće teme: mjere planirane u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, pregled politika mjera usmjerenih na specifična problemska područja, politike i mjere za zgrade javnog sektora i politike i mjere za promicanje vještina i obrazovanja u građevinskom sektoru.

Bojan Milovanović, profesor s Građevinskog fakulteta će prezentirati održive materijale i njihovu uporabu u energetskoj obnovi zgrada. Napravit će usporedbu prirodnih i sintetičkih materijala te će obraditi teme koje se odnose na ugrađenu energiju i izjavu o utjecaju na okoliš (EPD).

Mladen Ilijević ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će nas upoznati s iskustvima iz provedbe programa sufinanciranja te će posebnu pozornost obratiti na: najčešće korištene materijale, ispunjavanje tehničkih uvjeta te pojavnost novih materijala.

Također ćete imati priliku čuti zanimljive prezentacije članova GBC-a koji će Vam predstaviti nove proizvode, inovacije i tehnologije primjenjive u energetskim obnovama.

UPUTE I TEHNIČKI UVJETI

——————————————————————————————————————-

U Hrvatskoj zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada pripada energetskom razredu E, F ili G. Energetskom obnovom, ne samo da se smanjuju emisije ugljičnog dioksida već se povećava i ugodnost boravka i rada u tim zgradama. Uz to, znatno se smanjuje i potrošnja energenata što se direktno replicira na uštedu na režijama koja može iznositi i do 60%.

Pod pojmom energetska obnova podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjskih prozora i vrata te zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja/hlađenja, ali i mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Odabir mjera ovisi o energetskom stanju i vrsti zgrade, načinu njenog korištenja te o lokaciji, a idealno je primijeniti više mjera kako bi se osigurao njihov sinergijski učinak i značajnije smanjenje potrošnje energije.

U posljednjih nekoliko godina bilježimo stalan porast javnih i stambenih zgrada na kojima se provode projekti energetske obnove.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2020. godini nastavio je s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća. 25. lipnja 2020. su objavljeni Javni pozivi za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Q H,nd) minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, za građane te ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva.

Javni poziv za građane je privremeno zatvoren 1. rujna, nakon što je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašen u odnosu na ukupni raspoloživi iznos planiranih financijskih sredstava.

S obzirom na velik interes za ovaj program, Fond planira objavu novog Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća već početkom 2021., a u kojem će dokumentacija koja je rađena za ovaj Javni poziv, poput Energetskog certifikata i Izvješća o energetskom pregledu, biti prihvatljiva budući da vrijedi više godina.

Iznimno je važno koristiti kvalitetne i održive materijale prilikom obnove zgrada. Više o natječajima, održivim materijalima i energetskim obnovama poslušajte na GBC online događanju koje će se održati 11.3. putem digitalne platforme Zoom.

 

ORGANIZATOR

ZELENI PARTNER

STRUČNI PARTNER

GLAVNI INSTITUCIONALNI POKROVITELJ

 

POKROVITELJI

 

ZLATNI POKROVITELJI

    

MEDIJSKI PARTNERI

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368