Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Konferencija: OBNOVA ZGRADA ZAŠTIĆENOG KULTURNOG DOBR

Konferencija: OBNOVA ZGRADA ZAŠTIĆENOG KULTURNOG DOBR


Hrvatski savjet za zelenu gradnju priprema održavanje konferencije: “Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra – Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!”, koja se održava 30. listopada 2019. godine u Amadria Park hotel Capital – Heritage hotel, Jurišićeva 22, Zagreb, s početkom u 9 sati.

 

PROGRAM & PRIJAVNICA

 

Povijesne građevine, kompleksi građevina, kulturno-povijesne cjeline i krajolici zaštićeni su kao nepokretna kulturna dobra Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Neovisno o pravnom statusu zaštite objekta, prije izrade bilo kakve dokumentacije, preporučljivo je kontaktirati lokalni konzervatorski odjel. U fazi planiranja radova na povijesnom objektu, konzervatori izdaju posebne uvijete zaštite kulturnog dobra na temelju kojih projektant radi glavni projekt obnove. U trenutku kada konzervatori daju potvrdu glavnog projekta, radovi mogu započeti. Ministarstvo kulture jednom godišnje u javnim glasilima i na stranicama Ministarstva kulture raspisuje Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi u sklopu kojega se financiraju programi zaštite, očuvanja, restauracije, prezentacije i održavanja kulturne baštine. Osim državnog proračuna, sredstva za obnovu povijesnih objekata osigurana su i u proračunima jedinica lokalne i područne samouprave.

 

Upravo zato Hrvatski savjet za zelenu gradnju, u suradnji s partnerima, organizira konferenciju: “Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra – Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!” – kako bi okupio sve interesne strane na jednom mjestu te otvorio kvalitetnu diskusiju o izazovima, kao i premjerima dobre prakse te ponudio određene zaključke i rješenja koja se kasnije mogu primijeniti i na tržištu.

Konferencija je namijenjena konzervatorima, arhitektima, institucijama koje se bave objektima zaštićenog kulturnog dobra, investitorima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, developerima i ostalim inženjerima.

 

„Konferencija se u Programu stručnog usavršavanja vrednuje s tri (3) sata.“

 

Izazovi s kojima se susreće to specifično tržište odnosi se na činjenicu da mnoge zaštićene zgrade oko nas propadaju jer nemaju namjenu, a osnovni problem također predstavlja nedostatak financijskih sredstava. U slučaju zgrada s povijesnim značenjem ipak nije pitanje samo poslovne prilike nego se treba razmotriti i društvena misija: očuvanje naše kulturne baštine za buduće naraštaje. Konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost i može djelovati kao poslovni pokretač koji može privući privatne i javne izvore sredstava. Ključna je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti; to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina.

 

U projektima rekonstrukcija potrebno je OBAVEZNO sudjelovanje savjetnika za zelenu gradnju te interakcija svih dionika uključenih u proces.

 

U okviru konferencije, kao glavni sponzori sudjeluju predstavnici poduzeća: Ytong i BASF koji će održati prezentacije, kao i predstavnici gradova te profesori s fakulteta.

Ytong je cjeloviti sustav gradnje koji udovoljava željama kupca i doprinosi zaštiti okoliša. Od opskrbe sirovinama pa do završetka proizvodnje, strogo se nadziru svi postupci u skladu s najstrožim zahtjevima kvalitete. Ovaj visokokvalitetni građevinski materijal je ekološki prihvatljiv od proizvodnje do recikliranja. Tijekom gradnje snižava troškove i sadrži niz prednosti koje generacijama omogućuju visoku kvalitetu življenja uz niske troškove opskrbe energijom. Primjenjivost  je raznovrsna; od novogradnje, nadogradnje i rekonstrukcije postojećih objekata do kreativnog oblikovanja unutarnjih prostora.

Master Builders Solutions naziv je za djelovanje BASF-a u građevinarstvu kroz široku paletu rješenja u građevinskoj kemiji, a koja su do sada bila ponuđena kroz mnoge zasebne marke. Stručnost i iskustvo BASF timova širom svijeta čine jezgru marke Master Builders Solutions. Paket usluga pod markom Master Builders Solutions uključuje rješenja za građenje, održavanje, popravljanje i obnavljanje svih vrsta građevinskih objekata u visokogradnji i niskogradnji.

ORGANIZATOR:

 

POKROVITELJI:

   

 

   

 

SPONZORI:

 

 

MEDIJI:

            
  
This site is registered on wpml.org as a development site.