Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Natječaj za Godišnje nagrade – natječaj otvoren do 10.6.2024.

Natječaj za Godišnje nagrade – natječaj otvoren do 10.6.2024.


Hrvatski savjet za zelenu gradnju od 2016. godine dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš. Od 2018. godine raspisujemo natječaj zajedno s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava i Hrvatskom udrugom energetskih certifikatora (u međuvremenu se HUEC pripojio HSZG-u).

Natječaj je otvoren do 10. lipnja 2024. godine, a mogu se prijaviti sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su završile projekte u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine.

Cilj nagrada je podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivo izgrađenog okoliša, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Prijave će se zaprimati do 10. lipnja 2024. godine (PRODUŽEN ROK).

Nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija:

1. Osoba godine – nagrada se dodjeljuje jednoj fizičkoj osobi koja se posebno istaknula u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. Ova je nagrada počasna i osobu godine isključivo predlaže i bira Povjerenstvo internim glasovanjem. U okviru navedene kategorije, nagradu nije moguće dodijeliti:

 • državnim dužnosnicima
 • dužnosnicima lokalne i regionalne samouprave
 • čelnicima poduzeća u vlasništvu države ili jedinica lokalne i regionalne samouprave

2. Institucija / Organizacija godine  dodjeljuje se za posebno isticanje u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. U ovoj kategoriji sudjelovati mogu: trgovačka društva, jedinice nacionalne, regionalne i lokalne uprave i samouprave, nevladine organizacije, istraživačke institucije, odgojno-obrazovne ustanove ili stručna i savjetodavna radna tijela i organizacije civilnog društva.

3. Građevina godine – Novogradnja – ova kategorija odnosi se na novoizgrađene zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove završene u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine.

4. Građevina godine – Rekonstrukcija – ova kategorija odnosi se na rekonstrukcije građevina odnosno energetske obnove građevina koje su završene u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine (zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove).

5. Projekt godine – u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti pravne osobe (odgojno-obrazovne ustanove, vladine i nevladine organizacije, trgovačka društva, organizacije civilnog društva, obrti i sl.) koji su za cilj imali podići razinu svijesti široke i stručne javnosti te kvalitetu života zajednice, a koji je direktno vezan uz zelenu gradnju, energetsku učinkovitost i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine:

 • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji, energetskoj učinkovitosti, održivom prometu ili održivom razvoju,
 • zbrinjavanju otpada odnosno smanjenju utjecaja na okoliš i emisijama stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj;
 • EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;koji su ili neprofitno ili tržišno orijentirani.

6. Studentski projekt godine (diplomskih studija) – u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta ili udruge studenata koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine:

 • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
 • koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
 • koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
 • koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
 • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

 

Pravilnik i obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje:

 

Prijavu je moguće ispuniti i predati putem Google online obrasca: http://tinyurl.com/ysvmdm3q ili na sljedeću adresu:

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Ul. grada Vukovara 274/I

10000 Zagreb

Ili na e-mail adresu: tea.gudicek@gbccroatia.org

 

Sve dodatne prezentacije, videe, fotografije i slično možete poslati putem we transer linka (link možete samo dodati u Google obrazac prilikom ispunjavanja).

 

Rok za podnošenje prijava vrijedi do 10.6.2024.

 

Pogledajte galeriju fotografija

This site is registered on wpml.org as a development site.