Hrvatski savjet za zelenu gradnju

STUDIJ ZELENE GRADNJE – STUDIJ ZA BUDUĆNOST!

STUDIJ ZELENE GRADNJE – STUDIJ ZA BUDUĆNOST!


Projekt budućeg diplomskog studija Održive i zelene gradnje kao rezultat inicijative sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije predviđa osposobljavanje za Voditelja projekata održive gradnje i Magistra inženjera održive gradnje

Pripreme ovog studijskog programa kreću i prema Združenom studiju interdisciplinarnog karaktera koji bi se možda provodio zajedničkom suradnjom Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka

Europski i svjetski trendovi u graditeljstvu već duže vrijeme pokazuju kako su u porastu trendovi održive i zelene gradnje, pa i velika anketa, odnosno istraživanje Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i USGBC (United States Green Building Council) provedeno u 60 zemalja svijeta pokazuje da u svijetu čak 28 posto stručnjaka u građevinarstvu svoje poslove i realizaciju projekata temelji na održivom dizajnu i održivim konstrukcijama. Čak štoviše 60 posto poslovanja temelji se na korištenju zelenih tehnologija i proizvoda, a sve govori da će se ubuduće ti postotci samo povećavati.

Stoga su izuzetno zanimljive najnovije informacije sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) o prijavljenom projektu dužeg naziva – „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje“.  O tome opširnije izvještavaju Ivo Šarić, mag. oec. i Petra Ćapeta, mag. ing. aedif., odnosno navode strukturu projekta koji je bio najbolje ocijenjen kao proizvod suradnje splitskog FGAG-a i konzultantske tvrtke UHY savjetovanje, a vrijedio je oko tri milijuna kuna, većinom bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

FGAG razvija novi sveučilišni program održive i zelene gradnje

Navedeni projekt, smatraju stručnjaci, dopao je kao svojevrstan logičan nastavak istraživanja trendova, te gotovo pola stoljetnog iskustva i rada stručnjaka i znanstvenika sa splitskog fakulteta koji njeguje multidisciplinarnost, izraženu i u osnovnim postavkama projekta. Naravno, u svemu je sudjelovao i velik broj suradnika iz više organizacija i tvrtki, te državnih institucija, a jedan od rezultata bilo je i razvijanje visokoobrazovnih standarda i usavršavanja programa i sudionika za uspostavljanje najsuvremenijeg studijskog programa za zanimanja Voditelja projekata održive gradnje i Magistra inženjera održive gradnje. Postavljeni su solidni temelji i za diplomski studijski program u području održive i zelene gradnje, kao projekcija daljnjeg razvoja Fakulteta koji spaja i objedinjuje građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju i otvara novi interdisciplinarni program za koji će trebati značajan broj znanstvenika i stručnjaka s 19 katedri.

-Naša je glavna namjera bila potaknuti stručnu i znanstvenu javnost i postojeće kvalitetne programe da napravimo još jedan kvalitetan iskorak prema studiju koji odražava sve glavne kriterije suvremenih europskih i svjetskih programa, te perspektive za budućnost obrazovanja u ovim područjima – kazao nam je prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prema njegovim riječima, radi se o ozbiljnim pripremama i trudu koji zahtijeva koordinaciju i usklađivanje velikog broja parametara, a osnovno je i to da, radi postizanja kvalitete budućih obrazovnih programa, novi studij bude i rezultat suradnje znanstvenika i stručnjaka na nacionalnoj razini, odnosno četiri glavna hrvatska sveučilišta.

Naime, za spomenuta zanimanja moći će se, prema trenutnim informacijama i prijedlozima okvira za daljnju raspravu, studirati kroz studij od četiri semestra podijeljen u sedam multidisciplinarnih modula uz diplomski rad, te zamšljenom i kao integraciju različitih disciplina u planiranom programu. Korak naprijed napravljen je prije mjesec dana nakon podrške Rektorskog zbora Republike Hrvatske s inicijativom za osnivanje združenog studija naziva Održiva i zelena gradnja koji bi se održavao u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci (u svakom gradu možda i po jedan semestar), s upisnom kvotom od 30 studenata. Studenti bi, prema sadašnjim razmišljanjima, imali osigurani smještaj, profesori i asistenti birali između najkvalitetnijih stručnjaka i znanstvenika, a predloženo je i osnivanje posebnog povjerenstva za daljnju razradu i provedbu Studija.

Premda bi šire predstavljanje nacrta i osnova programa novog studija tražilo više prostora, a predstoji mu i ozbiljan i velik posao usklađivanja dosadašnjih ciljeva, namjera i idejnih zamisli, vrijedi istaknuti kako je riječ i o obrazovanju za niz poslova koji ne samo da su danas aktualni, već će biti izuzetno traženi i u sljedećim godinama i desetljećima. Primjerice, to su vođenje projekata održive i zelene gradnje, tehničko, pravno i financijsko savjetovanje za realizaciju projekata, analiza i računalno modeliranje, planiranje i priprema ovakvih projekata, upravljanje građevinskom baštinom, odabir tehničkih rješenja, ekonomija održive i zelene gradnje, prostorno planiranje, sociološki aspekti i slično.

Čak i kratki izbor iz dosada predloženih i mogućih programskih modula otkriva atraktivnost programa – Osnove održive i zelene gradnje, urbana fizika, Interdisciplinarne vještine, Održivost tradicijske gradnje na Mediteranu, Krajobrazna održiva arhitektura Mediterana, Održivo upravljanje graditeljskom baštinom Mediterana, Održive konstrukcije u zelenim zgradama, Geo informatika u okolišnom inženjerstvu, Pametno stanovanje…

Izvor: preuzeto sa www.gradimozadar.hr

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368