Hrvatski savjet za zelenu gradnju

LIFEBauhausingEurope

LIFEBauhausingEurope


Predivno, održivo, zajedno: validacija pristupa Novog europskog Bauhausa za ponovno osmišljavanje javnih zgrada kao poticaja za projekte transformacije njihovih susjedstava

Broj projekta:  Projekt 101113886 – LIFE22-ENV-ES-LIFEBauhausingEurope
Opis projekta:

Klimatske promjene i zelena tranzicija globalni su izazovi koji zahtijevaju djelovanje na lokalnoj razini. Novi europski Bauhaus (NEB) promovira pristup temeljen na mjestu i podržava inicijative malog opsega pojedinaca, susjedstava i zajednica. Uz to, susjedstva su pokazala visoku učinkovitost u korištenju resursa kada osiguravaju ravnomjernu distribuciju korištenja prostora, infrastrukture i urbanih funkcija, te optimalnu gustoću građevina.

 

Nažalost, ponekad nije moguće postići takav učinak zbog problema kao što su degradacija i urbani izazovi. To može rezultirati nedostatkom javnih sadržaja, nestankom lokalnih trgovina te zanemarivanjem ili gubitkom zelenih površina. Ova situacija stvara nedostatak zajedničkog osjećaja i potiče individualističke stavove koji mogu negativno utjecati na okoliš i smanjiti svijest o važnosti zajedničkog djelovanja za postizanje zelene tranzicije i suočavanje s izazovima klimatskih promjena.

 

NEB kombinira višerazinski, participativni i transdisciplinarni pristup kako bi usmjerio put transformacije prema održivijim, estetski privlačnim i inkluzivnim zajednicama. LIFEBauhausingEurope ima za cilj pokrenuti proces transformacije u 5 različitih europskih susjedstava, prateći principe NEB-a, i dokazati da je ovaj pristup prikladan za transformaciju bilo kojeg teritorija, bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter te izazove ili procese degradacije koje je prošao. Ova urbana transformacija će težiti stvaranju održivijih, ljepših i cirkularnih teritorija koje zajedno upravljaju njihovi stanovnici.

LIFEBauhausingEurope ciljat će javne zgrade i prostore te lokalne zajednice iz 4 različite države članice: Hrvatske, Mađarske, Latvije i Španjolske.

 

Kako bi postigli opći cilj projekta, definirani su sljedeći specifični ciljevi (SO):

 

SO1. Osigurati učinkovito sudjelovanje partnera za visokokvalitetnu provedbu projekta, uz odgovarajuće upravljanje i praćenje.

 

SO2. Integrirati održivost, estetiku i inkluziju u renovaciju postojećih zgrada.

 

SO3. Poboljšati urbanu održivost na razini susjedstva.

 

SO4. Ojačati osjećaj zajedništva i pripadnosti u ciljanim susjedstvima.

 

SO5. Procijeniti primjenu pristupa NEB-a i utjecaj projekta.

 

SO6. Podići svijest i promovirati pristup NEB-a na tehničkoj i netehničkoj razini.

 

SO7. Prenositi znanje i iskustvo europskim dionicima.

U okviru projekta, Hrvatski savjet za zelenu gradnju surađuje kao tehnički partner s Gradom Varaždinom na projektu obnove objekta koji je originalno izgrađen kao vojno poljoprivredno skladište. Predviđena preobrazba objekta u centar za edukaciju i rekreaciju omogućit će njegovu upotrebu kao višenamjenskog prostora namijenjenog širokom spektru aktivnosti, uključujući edukativne seminare, sportska i rekreativna okupljanja, te kulturne i umjetničke izložbe. Ovaj projekt ima za cilj revitalizaciju zanemarenog prostora, promicanje principa održive arhitekture te razvoj aktivnog centra koji će podupirati socijalnu, kulturnu i sportsku dinamiku unutar zajednice.

 
Tijek provedbe:

2023. –  2027.

 
Budžet:

4.624.141,96 EUR / udio GBC Croatia : 205.789,89 EUR

Partneri:
EuroVértice Consultores (ES) - KOORDINATOR
Universidad Politécnica de Cartagena (ES)
Municipality of Cartagena (ES)
Municipality of Blanca (ES)
District of Erzsébetváros (HU)
Ekodoma (LV)
Municipality of Ādaži (LV)
City of Varaždin (HR)
Pro Progressione (HU)
 
Vijesti:

Ovaj projekt realiziran je uz potporu programa Europske unije LIFE22-ENV u okviru sporazuma o financiranju broj 10113886. Stavovi i mišljenja izneseni na ovoj web stranici i u dokumentima isključivo su vlastiti stavovi i mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Europske unije ili CINEA-e. Za njih nisu odgovorni ni Europska unija ni tijelo koje pruža potporu.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike HrvatskeStajališta izražena na ovoj web stranici  isključiva su odgovornost i mišljenja autora te ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368