Hrvatski savjet za zelenu gradnju

ReCreate

ReCreate


 
Opis projekta:

Beton je izrazito široko korišten materijal u građevinarstvu, ali njegova proizvodnja ima značajan utjecaj na emisiju ugljika. Samo proizvodnja cementa doprinosi između 5 i 8% ukupnih godišnjih emisija CO2  globalno. Također, građevinski i otpad nakon rušenja predstavlja najveći izvor otpada u Europskoj Uniji, stoga je postavljen cilj od 70% recikliranja prema Okvirnoj direktivi o otpadu.

 

Istraživanja pokazuju da se korištenjem recikliranih betonskih komponenata može znatno smanjiti ugljični otisak i potrošnja energije u fazi proizvodnje za čak 93 – 98% u usporedbi s proizvodnjom novih ili recikliranjem agregata.

Glavni cilj projekta ReCreate je zatvoriti ciklus za beton na najvišoj razini iskorištenosti olakšavanjem dekonstrukcije i ponovne uporabe prefabriciranih konstrukcijskih elemenata. Ovaj projekt također ima za cilj unaprijediti tehničku i ekonomsku izvedivost dekonstrukcije prefabriciranih betonskih struktura koje nisu prvotno dizajnirane za to. Glavni fokus je pilotiranje dekonstrukcije i ponovne uporabe te istraživanje tranzicije prema cirkularnoj gradnji putem sustavnih promjena u građevinskom dekonstrukcijskom sektoru.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju sudjeluje u nizu ključnih aktivnosti unutar projekta ReCreate.

To uključuje oblikovanje komunikacijske strategije, razvoj vizualnog identiteta i web stranice projekta te sudjelovanje u promociji putem različitih kanala kao što su društveni mediji, newsletteri i događaji. Također, jedna od uloga GBC Croatia je identificirati ciljne skupine i suradničke mreže te tražiti sinergije s drugim projektima i organizacijama kako bi se proširio doseg projekta i promovirali se zajednički ciljevi. Ova aktivna uloga doprinijet će uspješnom ostvarenju ciljeva projekta ReCreate.

 
 
U sklopu ovog projekta, izgradit će se četiri pilot projekta zgrada u Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.
Njemačka:

U okviru izgradnje novog mladenačkog centra, do 150 odabranih rastavljenih betonskih elemenata će se ponovno upotrijebiti. Betonski elementi koji se neće reciklirati prethodno će se drobiti hidrauličnim drobilicama. Ponovna izgradnja mladenačkog centra u Hohenmölsenu s planiranom bruto površinom od 800 m² planirana je za kraj 2023. godine.


Finska:

Zgrada donator za finski pilot projekt ponovne uporabe nalazi se u gradu Tampereu. Riječ je o uredskoj zgradi od 7 katova i oko 3000 m2 površine, izgrađenoj početkom 1980-ih, s potpuno prefabriciranim betonskim okvirom. Zgrada je planirana za uklanjanje zbog promjene namjene zemljišta s komercijalne na stambenu funkciju, a dekonstrukciju i ponovnu uporabu provodi građevinska tvrtka Skanska Finland Ltd.

 
Nizozemska:

Pilot projekt nizozemskog klastera nazvan Prinsenhof A je uredska zgrada smještena u centru grada Arnhema. Prefabricirani betonski elementi će biti korišteni za izgradnju dva nova objekta, sportskog centra i centra za kružno građenje i rastavljanje. Rastavljanje zgrade provodi tvrtka Lagemaat, a ne strukturalni elementi će se također ponovno koristiti koliko je moguće.

 
Švedska:

Pilot koristi prefabricirane betonske elemente iz područja Drottninghög za izgradnju novih stambenih objekata. Ovo područje prolazi kroz proces obnove, a cilj je pažljivo koristiti betonske elemente iz starih zgrada kako bi se smanjio ugljični otisak novih građevina i promovirala pozitivna lokalna povijest.

 
 
Više informacija možete saznati na stranici projekta: ReCreate
 
Tijek provedbe:

2021. – 2025.

 
Budžet:

12.494.045,02 EUR / udio GBC Croatia : 238.280,00 EUR

Partneri:
Tampere University - KOORDINATOR
Eindhoven University of Technology
LIIKE Oy Arkkitehtistudio
IMd Structural Engineers
LOHMANN UND ROBINSKI professional web solutions
Ramboll
P. Jähne Ingenieurbüro GmbH
Consolis VBI
Consolis Strängbetong
CIRCULAR STRUCTURAL DESIGN
KTH Royal Institute of Technology
BTU
Helsingborgshem
ECOSOIL Ost GmbH
Tampere
Umacon
Skanska
Consolis Parma
Lagemaat
Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek
 
Vijesti:

Ovaj je projekt primio financiranje iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 prema sporazumu o dodjeli sredstava br. 958200.

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368