Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Retrofit HUB

Retrofit HUB


Izvor financiranja:

Europska klimatska inicijativa 

Tijek provedbe:

2021.– 2023.

Partneri:

  • GBC Croatia
  • GBC Poljska
  • GBC Mađarska

Budžet:

570.689,34 EUR / udio CGBC: 221.063,00 EUR

Opis projekta:

Retrofit HUB ističe važnost educiranja i povezivanja ključnih skupina; korisnika zgrada (stanara), predstavnika stanara, upravitelja imovine/objekata, predstavnika lokalnih vlasti, stručnjaka iz privatnog sektora, predstavnika udruga, studenata i šire javnosti.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na educiranje i podizanje svijesti navedenih dionika o načinima implementacije inicijativa obnove, tijeku te postupcima prijava i provedbe, instalacijama, materijalima i načinu verifikacije kvalitete provedene obnove. Istaknut će se dobrobiti energetske obnove kroz važnost utjecaja na klimu, klimatsku otpornost, prilagodbu te pojašnjenje energetske učinkovitosti.

Analiza stanja na tržištu koju će provesti relevantni stručnjaci, osigurat će aktualni pregled prednosti i nedostataka dosadašnjeg provođenja inicijativa energetske obnove višestambenih zgrada u zajedničkom Pregledu dosadašnje prakse energetske obnove.

Provedba projektnih aktivnosti:

1)  8. prosinca 2021. godine održan je Kick-off sastanak partnera koordinatora projekta gdje se utvrdila podjela zadataka i tijek provedbe predviđenih aktivnosti

2)  Tijekom siječnja i veljače 2022. godine projektni partneri su uspostavljali kontakt s relevantnim dionicima, predstavnicima stanara, upraviteljima zgrada, projektantima i izvođačima radova energetske obnove i predstavnicima ministarstva

3)  Od ožujka do svibnja 2022. godine provođeni su intervjui s dionicima o izazovima efikasne provedbe energetske obnove višestambenih zgrada, raspravljalo se o sufinanciranju i ostalim financijskim instrumentima za podupiranje provedbe obnove. Također, raspravljalo se o izazovima komunikacije predstavnika sustanara i upravitelja zgrada te o smjeru djelovanja putem projektnih aktivnosti u narednom periodu.

4)  Zaključci provedenih intervjua objedinjeni su u dokument naziva Pregled postojećih praksi obnove višestambenih zgrada. Dokument je u nastajanju i nadopunit će se zaključcima dobivenih na sastancima NFG-a (Nacionalnih fokus grupa).

 

5) Prvi NFG sastanak održan je u sklopu Ljetne zelene radionice (6.7.2022.) gdje su se predstavile sve aktivnosti GBC-a, a sudionici su imali priliku raspravljati o temama dekarbonizacije sektora zgradarstva (u sklopu projekta Building Life) i izazovima energetske obnove višestambenih zgrada (u sklopu projekta Retrofit HUB).

 

Sudionici, članovi i partneri GBC-a, donijeli su zajedničke zaključke o potrebi edukacije suvlasnika stanova i upravitelja zgrada. Neki su naglasili da upravitelji zgrada trebaju imati veće obveze pri upravljanju, neki ističu izazove subvencioniranja obnove i problematiku privatnog vlasništva koja obnovu usporava. Sudionici također navode da bi obnova trebala biti zakonska obveza te da se treba usmjeriti pažnja prema problematici energetskog siromaštva gdje neki sudionici ističu da je ministarstvo započelo pilot projekt za građane ugrožene energetskim siromaštvom. Tijekom sastanka također je istaknuto da je potrebno osigurati edukacije o implementaciji održivih tehničkih rješenja i OIE (obnovljivih izvora energije), a koje će biti namijenjene stručnjacima, projektantima energetske obnove i izvođačima.

Provođenje aktivnosti u sklopu projekta i dalje su u tijeku, a tijekom jeseni 2022. godine održat će se još dva NFG sastanka koja će okupiti manji broj ciljanih dionika uključenih u proces energetske obnove višestambenih zgrada kako bi se dobilo uvid u stvarne potrebe za edukacijom suvlasnika, upravitelja i stručnjaka.

 


Sudjelujte u nadolazećim aktivnostima projekta Retrofit HUB i za više informacija javite se na sljedeće kontakte:

Aleksandar Jelovac:  aleksandar.jelovac@gbccroatia.org

Ana Šenhold:  ana.senhold@gbccroatia.org

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368