Hrvatski savjet za zelenu gradnju

GREEN APPLE DAY OF SERVICE OŠ KAJZERICA

GREEN APPLE DAY OF SERVICE OŠ KAJZERICA


Pozivamo Vas na svečanost obilježavanja Međunarodnog dana zelenih škola koja će se održati u

 

Osnovnoj školi Kajzerica, Žarka Dolinara 9, u Zagrebu,( Karta ) u četvrtak, 20. listopada s početkom u 10,45 sati

 

Obilježavanje Međunarodnog dana zelenih škola povezano je s globalnim pokretom Green Apple Day of Service koji se u cijelom svijetu održava na inicijativu nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju. Hrvatska je također dio ovog projekta koji  se u cijelom svijetu organizira po peti put, kao dio Globalne koalicije za zelene škole pokrenute od strane World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org)

OŠ Kajzerica organizirajući ovaj školski program podržat će globalni projekt Green Apple Day of Service za zelenije škole u Hrvatskoj, a istom se sa zadovoljstvom pridružuju Uprava škole OŠ Kajzerica i svi profesori, učenici i roditelji, vlasnica tvrtke MOJ BALKON, članovi Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, te predstavnici medija.

Kako bi djeca, profesori i škola ostvarili svoje planove, velikodušnim donacijama pridružile su se tvrtke Moj Balkon, Bauhaus, Caparol, Pan Prom.

Tvrtka Billa Hrvatska će se i ove godine priključiti donacijom 100 kg jabuka OŠ Kajzerica te razveseliti djecu i profesore.

Ovogodišnja proslava održava se u Osnovnoj školi „Kajzerica“ koja je svijetli primjer dobro promišljenih investicija u školske objekte pri čemu je uz najnovije metode projektiranja, proizvode i tehnologije dostignut vrhunski standard objekta u energetskom smislu, visoka funkcionalnost i udobnost u zgradi, na dobrobit djece i svih koji u školi žive i rade uz radostan dječji osmjeh. Stoga je škola odabrana kao sinonim za kvalitetu škola kakve zaslužuju sva djeca Hrvatske, a Uprava OŠ „Kajzerica“ objeručke prihvatila obilježavanje i proslavu Međunarodnog dana zelenih škola. Ovogodišnja tema kojoj su se učenici OŠ Kajzerica posvetili je uređenje interijera škole – kutka za učenike te uređenju terase – kako bi školu učinili što „zelenijom“. Učenici OŠ Kajzerica ove godine koriste sljedeće materijale: plastične vrećice, plastične čepove i palete kroz radionice posvećene za: eko poruke, izradu slika od plastičnih vrećica, izradu mozaika od plastičnih vrećica itd.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zelenih škola u OŠ Kajzerica, očekuju se slijedeći uzvanici:

 

Grad Zagreb                                                                                        – predstavnik grada Zagreba

Moj Balkon                                                                                          – Željka Kolak

Hrvatski savjet za zelenu gradnju                                                           – izvršna direktorica Snježana Turalija

OŠ Kajzerica                                                                                       – ravnatelj Igor Rukljač

 

Iskreno se nadamo da ćete nam se pridružiti i pozivamo Vas:

Volontirajte za bolje, zdravije i ljepše škole!

 

Više informacija o projektu je dostupno i na web stranici:

www.mygreenapple.org i www.centerforgreenschools.org

 

ZAŠTO ZELENE ŠKOLE?

 

Više od 700 milijuna djece diljem svijeta (od kojih na tisuće u Hrvatskoj) pohađaju škole koje ne zadovoljavaju standarde zelenih zgrada. Potaknut spomenutim Centar za „Zelene škole“ američkog Savjeta za zelenu gradnju (US Green Building Council) pokrenuo je 2012. globalnu inicijativu za poboljšanje uvjeta u kojima djeca uče tijekom školske godine.

 

Green Apple Day of Service uključuje jedan dan volonterske akcije s namjerom da se u školama diljem svijeta osigura čišći i zdraviji zrak te ugodan boravak, uz uštedu energije i prirodnih resursa. Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama.

 

Ove godine Green Apple Day of Service ili Međunarodni dan zelenih škola održava se 24. rujna. Nacionalne i lokalne podružnice Savjeta za zelenu gradnju, uz pomoć svojih članova i lokalnih zajednica, organiziraju aktivnosti za pomoć jednoj ili više škola da podigne kvalitetu školske zgrade ili svijest zaposlenika i učenika u smjeru održivosti.

 

Pored utjecaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje djece, zelene škole imaju veliki potencijal za ostvarenje ušteda u potrošnji vode i energije. Iskustvo stručnjaka Centra za „Zelene škole“ u projektiranju i dizajniranju brojnih škola govori da su zbog svojih „zelenih“ karakteristika škole koje su se odlučile na promjenu uštedjele tisuće dolara. Također, zelene škole su zdravije za boravak i učenje djece, pozitivno utječu na njihovu kreativnost, produktivnost i veseli i zdravi rast.

This site is registered on wpml.org as a development site.