Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Održani 1. i 2. moduli Green Building Professional edukacije – informacije i intervjui predavača

Održani 1. i 2. moduli Green Building Professional edukacije – informacije i intervjui predavača


Održani 1. i 2. moduli Green Building Professional edukacije - informacije i intervjui predavača

U ponedjeljak 24. i 25. studenog 2014. s početkom u 9,00h, Zagreb, Hotel Esplanade, održali su se 1. i 2. modul u okviru edukativnog programa Green Building Professional u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. 

 

Ryan Zizzo – ZED Consulting, LEED AP ND, P.Eng.  i  Mario Cerinski, Intelika d.o.o. bili su predavači koji su obilježili početak 4. generacije Green Building Professional edukacije 2014/2015, kao i 1. modul pod nazivom “Definicija zelene gradnje i Principi projektiranja, planiranja i gradnje zelenih objekata, BIM tehnologije”

Ovaj modul usmjeren je na edukaciju o osnovnim načelima projektiranja zelene gradnje. Teme koje su obrađene uključuju model usmjerenosti na iskorištavanje sunčeve energije, prirodno svjetlo i ventilaciju, te daje vrijedne savjete za stvaranje održivih građevinskih projekata. Također se se obradili i neki softverski alati i simulacije za projektiranje, te metode kojima se postiže visoka učinkovitost građevina u odnosu na okoliš.

Prije početka samog predavanja, održan je Green Talk, u kojem su sudjelovali Mark Gero – Eco Logic Systems, Snježana Turalija – izvršna direktorica HSZG, Vesna Bukarica – načelnica Sektora za energetsku učinkovitost pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, brigadir Ivan Raos – MORH, Ryan Zizzo – Zed Consulting i Lovro Bauer – Fabrika arhitekti. U ovoj kratkoj diskusiji bilo je riječi o tome koliko je važna implementacija principa zelene gradnje u građevinske projekte u Republici Hrvatskoj i kako zajedno ostvariti suradnju svih dionika tržišta u svrhu energetske učinkovitosti.

 

Jedan od inozemnih predavača i vrhunski stručnjak zelene gradnje Ryan Zizzo za Zelenu zonu je rastumačio što je zelena gradnja i zašto graditi „zeleno“. Cijeli članak možete pročitati na sljedećem linku.

Dr. sc. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu  i Hrvoje Kvasnička, BRICMORE d.o.o. bili su predavači koji su obilježili 2. obvezni modul 4. generacije Green Building Professional eduakcije 2014/2015 pod nazivom “Pravni aspekti – EU standardi, nacionalna zakonska regulativa, nZEB i certifikati zelene gradnje (LEED, BREEAM, DGNB).”

 

Ovaj modul obrađuje teme koje se odnose na pravnu legislativu EU i nacionalnu pravnu regulativu, te međunarodne programe certificiranja zgrada koji znatno utječu na projektiranje, gradnju i korištenje zgrada. Također, istaknuta je razlika između zahtjeva u gradnji prema nacionalnoj zakonskoj regulativi i naprednih standarda međunarodnih standarda zelene gradnje među kojima su najpoznatiji LEED, BREEAM, DGNB.

Pročitajte članak na temu predavanja gđe. Bobovec na 2. modulu Green Building Professional cjelogodišnje edukacije na sljedećem  linku  .

 

Zanimljiv članak vezano uz temu predavanja g. Hrvoja Kvasničke također možete pročitati ovdje.

Pogledajte i odličan film na temu 1. modula Green Building Professional edukacije: http://www.dom2.hr/zelena-gradnja/item/3637-zelena-gradnja-kao-budućnost-graditeljstva

 

* Izvor sva tri članka je portal Zelena zona Zagrebačke banke

*Izvor filma Dom2

This site is registered on wpml.org as a development site.