Hrvatski savjet za zelenu gradnju

BESPLATNI edukativni program: Renovacija i modernizacija zgrada kulturne baštine u doba klimatske krize, 4.10.-7.11.2021.

BESPLATNI edukativni program: Renovacija i modernizacija zgrada kulturne baštine u doba klimatske krize, 4.10.-7.11.2021.


Hrvatski savjet za zelenu gradnju (Croatia GBC) i zaklada Sendzimir (Poljska) organiziraju edukativni program u dvije faze (jednomjesečna online edukaciju i radionice uživo) u sklopu „Climate Mitigation in Heritage Buildings“ projekta. Online edukacija će se odviti između 4. listopada i 7.studenoga 2021. godine. Radionice uživo će se održati krajem 2021. i početkom 2022. godine u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici.

Program se vrednuje sa 6 sati u okviru Programa stručnog osposobljavanja.*

* za one polaznike koji odlušaju webinare i ispune minimalno 2 zadatka s online platforme

Edukaciju prate i 4 webinara uživo u slijedećem datumima:

 • 4.10. – 10.00 – 10.40 1. Webinar – Uvod u edukativni program i upoznavanje s interaktivnom platformom
 • 11.10. – 10.00 – 12.10 2. Webinar Zgrade kulturne baštine i potresni izazovi
 • 19.10. – 15.00 – 16.00 3. Webinar – A Living Future for our Past. Historical building regeneration through the Living Building Challenge (organizirano u suradnji sa Living Future Europe)
 • 3.11. – 10.00 – 11.00 4. Webinar – Moguća rješenja, održiva gradnja – holistički pristup

Prije svakog webinara, sudionici će putem maila dobiti poveznicu na Zoom kako bi mogli sudjelovati.

Webinari su na engleskom jeziku budući da je cjelokupna edukacija otvorena polazanicima iz cijelog svijeta.

Popis predavača i program WEBINARA

Rok za prijavu je do 3. listopada.

PRIJAVITE SE OVDJE

Negativan utjecaj klimatskih promjena – porast temperature, topljenje ledenjaka, poplave i požare nazivamo klimatska kriza. Zgrade su odgovorne za 40% potrošnje energije i za 36% emisija COu EU i time nepovoljno utječu na klimatske promjene. Zgrade kulturne baštine također doprinose emisijama stakleničkih plinova svojim zastarjelim sustavima grijanja i hlađenja te neadekvatnom toplinskom izolacijom što dovodi do veće potrošnje energije koja najčešće nastaje iz neobnovljivih izvora energije. Nužno je obnavljati i modernizirati zaštićene zgrade kako bismo povećali njihovu energetsku učinkovitost i smanjili ugljični otisak. 

Kroz edukativni program, predstavit će se moguća rješenja prilagodbe zgrada kulturne baštine na klimatske promjene i ublažavanje klimatskih promjena smanjenjem potrošnje energije. Obradit će se slijedeće točke intervencije: temelji i podrumi, stropovi, unutarnja i vanjska izolacija, stolarija, sustavi grijanja i hlađenja, ventilacija, prikupljanje energije i krovovi. Uzimajući u obzir povijesni i kulturološki značaj zgrada kulturne baštine, renovacija takvih zgrada – pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, nosi izazove poput usuglašavanja s konzervatorskim smjernicama i izbora održivih rješenja koja neće imati negativnih posljedica na povijesnu baštinu zgrade.

Informacije o prvoj fazi edukacije – online edukacija 4.listopada – 7.studenoga 2021.:

 • Edukacija je namijenjena arhitektima, konzervatorima, inženjerima, izvođačima radova, voditeljima projekata, pripadnicima gradskih ureda za zaštitu kulture i energetiku, objaviteljima natječaja za obnovu, studentima.
 • Cilj edukacije jest razviti vještine polaznika u području održive obnove zgrada kulturne baštine. Edukacija će se održati putem interaktivne online platforme koja će omogućiti polaznicima iz cijelog svijeta razmjenu znanja i iskustava.
 • Edukacija se sastoji od 3 modula koju prate webinari uživo. Svaki modul će sadržavati materijale za čitanje, zadatak i raspravu na forumu s ostalim polaznicima.
 • Da bi se nakon završene online edukacije dobio certifikat, polaznici moraju napraviti individualne i grupne zadatke koje će verificirati stručni mentori.
 • Osim webinara uživo, ostatak edukacije se pohađa samostalno u vremenu koje odgovara polaznicima.
 • Pristup platformi bit će omogućen nakon prijave. Prijavite se ovdje.
 • Edukacija i komunikacija između polaznika odvija se na engleskom jeziku (uz dodatne materijale na hrvatskome jeziku) budući da je edukacija otvorena polaznicima iz cijelog svijeta.

 

 • Sadržaj modula:

 

 • Renovacija i revitalizacija zgrada kulturne baštine kao alat ublažavanja klimatske krize
 • Moguća rješenja primijenjena na zgrade kulturne baštine
 • Rješenja za održivu gradnju –holistički pristup-implementacija na konkretnim zgradama

 

Popis predavača i program WEBINARA

 

Informacije o drugoj fazi edukacije – radionice uživo na hrvatskom jeziku u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici:

 • Najbolji polaznici online edukacije iz Hrvatske, koji završe sve zadatke imat će priliku pridružiti se radionicama uživo u jednom od tri odabrana grada – Zagreb, Rijeka, Koprivnica
 • Dvodnevne interaktivne radionice uživo bit će organizirane krajem 2021. i početkom 2022.godine kako bi se primijenilo stečeno znanje s online edukacije.
 • Polaznici će imati priliku analizirati zgrade iz grada u kojem će se radionica održati. U suradnji s drugim polaznicima, osmislit će prijedloge za konkretne zgrade kojima je potrebna obnova i modernizacija.

PRIJAVITE SE OVDJE

Za bilo kakve upite javite se na:

Glavni kontakt: aleksandar.jelovac@gbccroatia.org

Pomoćni kontakti:josipa.arapovic@gbccroatia.org,

ana.senhold@gbccroatia.org

This site is registered on wpml.org as a development site.
https://totoabadi23.com/ abadicash abadislot https://menarampo78.com/ royalbola abadislot abadislot menara368 abadicash vipmaxwin menara368 totoabadi Menara368